ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un grup de 117 de medici a publicat o scrisoare deschisă în care denunță „tortura psihologică” la care este supus Julian Assange, fondatorul Wikileaks. Asange este reținut în Marea Britanie, în închisoarea de înaltă securitate Belmarsh unde așteaptă să fie judecată cerea de extrădarea a Statelor Untie, care-l acuză de spionaj.

Într-o scrisoare apărută în revista medicală britanică „The Lancet”, grupul de medici din 18 țări acuză guvernul britanic că aduce atingere dreptului fundamental al lui Julian Assange de a avea acces la îngrijiri. Organizația internațională Reporteri fără Frontieră a lansat de asemeni o petiție în sprijinul lui Asange, care susține că acesta „a transmis informații de interes general unor jurnaliști”. 

În paralel, tatăl fondatorului WikiLeaks susține că extrădarea lui Assange, în SUA, ar fi asemănătare cu condamnarea la moarte. John Shipton a spus că se teme cel mai mult pentru sănătatea fiului său, în cazul în care avocații americani vor câștiga bătălia de a-l vedea pe Assange înfruntând cele 18 acuzații pentru publicarea a zeci de mii de cablograme diplomatice. „Extrădarea sa este o condamnare la moarte - este punctul culminant al celor 10 ani de minciuni, torturi psihologice de orice fel”, a declarat tatăl lui Assange, citat de Daily Mail.
 
Pe de altă parte, presa americană susține că președintele Donald Trump ar fi propus grațierea lui Assange, dacă neagă implicarea Rusiei în alegerile din anul 2016. Afirmația a fost făcută de unul dintre avocații lui Julian Assange la Tribunalul din Westminster (centrul Londrei), unde sunt contestate procedurile de extrădare în Statele Unite.

Avocatul Edward Fitzgerald a făcut referire la vizita unui fost membru republican al Congresului SUA, Dana Rohrabacher, care l-a vizitat pe Julian Assange în august 2017, când activistul era în sediul Ambasadei Ecuadorului din Londra.

„Rohrabacher l-a vizitat pe Assange și i-a transmis, la ordinul președintelui, că îi oferă grațiere sau alt mod de a scăpa, dacă Assange afirmă că Rusia nu a avut nicio legătură cu atacurile cibernetice care au vizat Comitetul Național al Partidului Democrat”, a declarat Edward Fitzgerald în instanță, citind un document elaborat de Jennifer Robinson, un alt avocat al lui Julian Assange.

Statele Unite pretind că  Julian Asange a pus în pericol interese de securitate națională în momentul publicării, în 2010, a 250.000 de note diplomatice și circa 500.000 de documente confidențiale cu privire la activitățile armatei americane în Irak și Afganistan.