ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Poliția austriacă a anunțat că peste 13.000 de imigranţi au trecut din Ungaria în Austria sâmbătă şi duminică,  relatează AP online

De asemenea, 14 trenuri ungare au adus duminică mii de imigranţi la staţia ungară de frontieră Hegyeshalom, de unde au urcat în trenuri către Austria.

Poliţia ungară nu a verificat documentele pasagerilor acestor trenuri care duceau imigranți câtre Austria.

Decizia-surpriză a Ungariei, de a nu mai verifica vizele pasagerilor din trenuri internaţionale, este o măsură la care a recurs anterior pentru a bloca drumul imigranţilor către Europa de Vest.

Mai mulţi imigranţi au spus că au fost surprinși că au putut să cumpere cu uşurinţă bilete de tren către Viena, fără să le fie verificată viza.

"No check, no problem" ("Fără verificări, fără probleme"), a declarat Reza Wafai, un afgan în vârstă de 19 ani din Bamiyan, care a cumpărat un bilet către Viena, deși nu avea pașaport asupra lui, doar  un document ungar de solicitant de azil.

Potrivit reglementărilor europene, solicitanţii de azil sunt obligaţi să caute refugiu în ţările prin care au intrat pentru prima dată pe teritoriul UE. Însă se pare că niciunul dintre imigranţi nu vrea să ceară azil în Ungaria, al cărei Guvern construieşte o barieră la frontiera cu Serbia, pentru a opri intrarea azilanţilor în ţară.

Un purtător de cuvânt al Guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a declarat că a decis să renunţe la verificarea vizelor călătorilor cu trenul, deoarece o scădere bruscă a numărului de imigranţi a fost posibilă după ce Germania şi Austria au decis să accepte mii de solicitanţi de azil blocaţi în Ungaria. 

Circulaţia liberă a imigranţilor cu trenul, duminică, a reprezentat un efort "de revenire la normalitate", a declarat Kovacs.