ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 250.000 de oameni, după alte surse 200.000, au mărșăluit duminică, 11 noiembrie, pe străzile Varșoviei pentru a sărbători 100 de ani de la Independența Poloniei, informează B92.

Evenimentul, la care a luat parte însuși Președintele Andrzej Duda, a fost la un pas să nu se desfășoare, după ce inițial autoritățile locale au refuzat să acorde autorizație. Au urmat negocieri între autorități și organizatori, ajungându-se la un compromis: statul va organiza propriul marș, iar organizatorii independenți să mărșăluiască în spatele acestuia, despărțiți de forțele de ordine.

În fața coloanei masive s-a aflat președintele Duda și premierul Morawiecki, iar soldații care i-au însoțit au ținut un banner pe care se putea citi „Pentru tine Polonia”.

„Vreau să ne mergem sub steagurile noastre alb-roșii împreună, într-o atmosferă de bucurie. Să-i onorăm pe cei care au luptat pentru Polonia și să ne bucurăm că este liberă, suverană și independentă”, a spus Președintele Duda.

Clădirile, mașinile și autobuzele au fost decorate cu steagul Poloniei, iar autoritățile și cetățenii au depus flori la mormântul Mareșalului Josef Pilsudski, considerat „părintele” independenței poloneze.

Anterior, autoritățile au depus coroane de flori la mormântul eroului necunoscut din Varșovia.

Marșul a fost lipsit de incidente, cu excepția unui moment în care un mic grup de participanți a dat foc steagului Uniunii Europene, iar un altul în care forțele de ordine au îndepărtat un grupuscul de contra-protestatari de stânga, adunați sub sloganul „Constituția”.
 
Marșul de anul acesta a strâns mai mulți participanți decât anul trecut, atunci când estimările au arătat prezența a 60.000 de oameni.
 
Ca și anul trecut, presa occidentală se întrece a în a cataloga marșul drept „fascist”, subliniind participarea unor personaje asociate extremei drepte, deși majoritatea covârșitoare a participanților a fost formată din oameni obișnuiți. 

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews