Peste 250.000 de oameni, după alte surse 200.000, au mărșăluit duminică, 11 noiembrie, pe străzile Varșoviei pentru a sărbători 100 de ani de la Independența Poloniei, informează B92.

Evenimentul, la care a luat parte însuși Președintele Andrzej Duda, a fost la un pas să nu se desfășoare, după ce inițial autoritățile locale au refuzat să acorde autorizație. Au urmat negocieri între autorități și organizatori, ajungându-se la un compromis: statul va organiza propriul marș, iar organizatorii independenți să mărșăluiască în spatele acestuia, despărțiți de forțele de ordine.

În fața coloanei masive s-a aflat președintele Duda și premierul Morawiecki, iar soldații care i-au însoțit au ținut un banner pe care se putea citi „Pentru tine Polonia”.

„Vreau să ne mergem sub steagurile noastre alb-roșii împreună, într-o atmosferă de bucurie. Să-i onorăm pe cei care au luptat pentru Polonia și să ne bucurăm că este liberă, suverană și independentă”, a spus Președintele Duda.

Clădirile, mașinile și autobuzele au fost decorate cu steagul Poloniei, iar autoritățile și cetățenii au depus flori la mormântul Mareșalului Josef Pilsudski, considerat „părintele” independenței poloneze.

Anterior, autoritățile au depus coroane de flori la mormântul eroului necunoscut din Varșovia.

Marșul a fost lipsit de incidente, cu excepția unui moment în care un mic grup de participanți a dat foc steagului Uniunii Europene, iar un altul în care forțele de ordine au îndepărtat un grupuscul de contra-protestatari de stânga, adunați sub sloganul „Constituția”.
 
Marșul de anul acesta a strâns mai mulți participanți decât anul trecut, atunci când estimările au arătat prezența a 60.000 de oameni.
 
Ca și anul trecut, presa occidentală se întrece a în a cataloga marșul drept „fascist”, subliniind participarea unor personaje asociate extremei drepte, deși majoritatea covârșitoare a participanților a fost formată din oameni obișnuiți. 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews