ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea Supremă din Gibraltar a autorizat joi petrolierul iranian reținut de la începutul lunii iulie să părăsească apele acestui teritoriu britanic, în pofida unei cereri americane, neparvenite judecătorilor, de a prelungi blocarea navei, suspectată că ar intenționa să-și livreze încărcătura Siriei, informează Agerpres

Iranul a garantat în scris că încărcătura de pe vasul Grace 1 nu va avea ca destinație Siria, aflată sub embargo din partea Uniunii Europene. În consecință, guvernul Gibraltarului a solicitat oficial Curții să anuleze blocarea navei.

„Nava nu mai este reținută”, a declarat președintele Curții Supreme din Gibraltar, judecătorul Anthony Dudley, care a adăugat că nu i-a fost prezentată în scris nicio informare despre posibila cerere americană de a prelungi blocarea petrolierului.

Decizia Curții nu împiedică SUA să înainteze ulterior o asemenea cerere, înainte ca vasul să apuce să părăsească apele teritoriale ale Gibraltarului.

Ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, a opinat joi că eliberarea petrolierului iranian, reținut la începutul lunii iulie în Gibraltar de către autoritățile britanice, aliate ale Statelor Unite, demonstrează că „tentativa de piraterie” americană a eșuat.

„Eșuând în a-și atinge obiectivele prin Terorism Economic -incluzând privarea de medicamente a bolnavilor de cancer-, Statele Unite au încercat să abuzeze sistemul juridic pentru a ne fura proprietățile din largul mării. Această tentativă de piraterie este reprezentativă pentru disprețul Administrației Trump față de lege.”, a afirmat șeful diplomației iraniene joi într-o postare pe Twitter.