ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Lumea privește cu înfrigurare înspre Coreea de Nord care a anunțat că a testat cu succes o bombă cu hidrogen, dar și spre SUA. Întrebat dacă Statele Unite vor lansa un atac asupra Coreei de Nord, după noul test nuclear al Phenianului, președintele Donald Trump a răspuns: „Vom vedea!”, potrivit Reuters.
ACTUALIZARE 23:31 Statele Unite au promis duminică „un răspuns militar masiv”în cazul în care Coreea de Nord amenință teritoriul american, inclusiv Guam, sau pe cel al aliaților săi, insistând pe unitatea comunității internaționale de a cere denuclearizarea Peninsulei Coreea, transmit AFP și dpa, conform Agerpres.
„Avem numeroase opțiuni militare (...) Avem capacitatea să ne apărăm și să ne apărăm aliații, Coreea de Sud și Japonia”, a declarat ministrul apărării Jim Mattis, într-o scurtă alocuțiune la Casa Albă. Orice amenințare la adresa SUA sau a aliaților săi va primi un răspuns militar masiv, un răspuns deopotrivă eficient și zdrobitor, a adăugat el. 


Liderul de la Casa Albă a răspuns întrebării adresate de un reporter în timp ce ieșea dintr-o biserică din capitala Washington.  „Statele Unite iau în considerare, în afara altor opțiuni, încetarea tuturor schimburilor comerciale cu orice țară care face afaceri cu Coreea de Nord”, a scris mai apoi pe Twitter, fără a menționa explicit China, destinatara a circa 90% din exporturile nord-coreene.

Anterior, tot pe Twitter, președintele SUA a scris: „Coreea de Nord a efectuat un test nuclear de proporții. Cuvintele și acțiunile lor continuă să fie foarte ostile și periculoase pentru Statele Unite…”. În opinia sa, regimul nord-coreean a devenit ‘o mare amenințare și rușine pentru China’.

La unison, comunitatea internațională a condamnat testul nuclear nord-coreean, al șaselea.

Phenianul  a testat cu succes o nouă bombă cu hidrogen, ceea ce a provocat un seism artifical de 6,3 în nordul țării, fiind resimțit în China și Rusia. Bomba, spune regimul de la Phenian, poate fi transportată de o rachetă balistică intercontinentală. Forța deflagrației ar fi fost de 5 ori mai puternică decât explozia de la Nagasaki.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a acuzat Coreea de Nord de comportament destabilizator.

Testul nord-coreean este un act „extrem de regretabil efectuat cu completa sfidare” a cerințelor internaționale, consideră Agenția Internațională pentru Energie Atomică.

Uniunea Europeană susține că testul reprezintă „o provocare gravă” și „o amenințare gravă la adresa securității regionale și internaționale”.

Prima bombă cu hidrogen - sau bomba-H -, testată în noiembrie 1952 de către Statele Unite, a emis o energie echivalentă cu cea a zece megatone de trinitrotoluen (TNT) - de peste 1.000 de ori mai puternică decât bomba atomică de la Hiroshima cu șapte ani mai înainte. La mai puțin de un an după ce Statele Unite testau bomba termonucleară, Uniunea Sovietică testa la rândul ei o bombă cu hidrogen, declanșând o adevărată cursă a producerii unor "superbombe”.
 
Cea mai puternică bombă-H detonată vreodată - și totodată cea mai mare explozie provocată în istoria omenirii - le-a aparținut sovieticilor. Detonarea acestei bombe - cunoscute sub numele de "Bomba țarului” - în 1961 a produs o energie echivalentă cu cea emisă de 50 de megatone de TNT.