ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


G7, grupul celor mai puternice șapte economii mondiale, a decis să respingă pretenția Moscovei ca exporturile de gaze rusești să fie plătite în ruble.

Anunțul a fost făcut la Berlin de ministrul german al Economiei, Robert Habeck. Acesta a declarat:

„Toți miniștrii G7 au căzut de acord întru totul că acest lucru ar reprezenta o încălcare clară și unilaterală a contractelor existente.”

Habeck a adăugat că oficiali din țările membre G7 – Statele Unite, Canada, Germania, Franța, Italia, Japonia și Marea Britanie – s-au întâlnit vineri pentru a-și coordona pozițiile.

La întâlnire, a dezvăluit oficialul german, a fost prezent și reprezentantul Uniunii Europene.

Habeck a conchis:

„Plata în ruble nu este acceptabilă și vom îndemna companiile afectate să nu dea curs cererii lui Putin.”

Liderul de la Kremlin a anunțat săptămâna trecută că le va solicita „țărilor neprietene” (cele care sprijină Ucraina și susțin sancțiunile internaționale împotriva Moscovei) să plătească toate exporturile de gaze din Rusia în moneda națională a acestei țări.

Putin a dat instrucțiunii clare băncii centrale ruse să elaboreze o procedurile necesare pentru cumpărătorii de gaze de a putea achiziționa ruble.

Observatorii economici au văzut în această mișcare a lui Putin o manevră de a întoarce sancțiunile împotriva celor care le-au dictat.

Companiile occidentale vor fi obligate să cumpere ruble la un curs controlat de banca centrală de la Moscova. În plus, cererea de ruble de pe piața internațională ar întări considerabil moneda rusă, care și-a pierdut circa 30% din valoare în urma sancțiunilor.

Refuzul de luni al G7 de a accepta să cumpere gaze rusești pe ruble a provocat o reacție rapidă din partea Moscovei.

Agenția de stat RIA Novosti a difuzatdeclarația parlamentarului rus Ivan Abramov, vicepreședintele Comisiei Econmice din Duma de Stat, care a afirmat că refuzul G7 „va duce categoric la oprirea livrărilor (de gaze ale Rusiei)”.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat citat de TASS:

„Moscova nu se va angaja în acte de caritate dacă Europa refuză să plătească în moneda rusă.”

Oficialul nu a dat detalii asupra măsurilor la care va recurge Rusia în cazul unui refuz occidental:

„Problemele acestea vor fi rezolvate pe măsură ce se vor ivi. Însă un lucru este sigur: nu vom furniza gaze pe gratis.”

Vladimir Putin a fixat băncii centrale de la Moscova ca termen limită de stabilire a procedurilor de plată în ruble data de 31 martie.

O sistare a livrărilor de gaze rusești înspre Uniunea Europeană va agrava și mai mult criza energetică cu care se confruntă blocul celor 27 de state.

Bruxelles-ul a semnat zilele trecute un acord cu Washingtonul un acord de livrare de gaze americane peste ocean, în tentativa de a diminua dependența UE de gazele rusești.

Însă, gestul este mai degrabă unul simbolic, în condițiile în care nu acoperă decât 10% din gazele pe care Rusia le livrează în mod obișnuit către Uniunea Europeană.