Administrația Donald Trump a lansat de aproximativ un an o campanie prin care îndeamnă țările aliate, în principal cele din cadrul NATO, să contracareze activitățile Huawei și ale altor companii chineze, în contextul competiției geostrategice, scrie cotidianul The New York Times, citat de Mediafax.

Ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, a sosit la Washington săptămâna trecută pentru o serie de întrevederi dominate de o întrebare esențială: Ar trebui Marea Britanie să riște relațiile cu Beijingul pentru a îndeplini solicitarea Administrației Donald Trump de a opri compania Huawei, cel mai mare producător chinez de tehnologie pentru telecomunicații, să construiască rețele computerizate și telefonice de ultimă generație?

„Marea Britanie nu este singurul aliat al SUA care resimte presiunile. În Polonia, oficialii sunt supuși presiunilor SUA pentru a opri compania Huawei să construiască a cincea generație de rețea de telecomunicații - 5G. Oficiali din cadrul Administrației Trump au sugerat că viitoarele decizii privind staționarea trupelor americane - inclusiv perspectiva unei baze permanente denumite "Fort Trump" - ar putea depinde de hotărârea Poloniei în acest caz. Oficiali americani s-au deplasat anul trecut în Germania, unde este nucleul uriașei rețele de fibră optică a Europei și unde compania Huawei vrea să construiască releele sistemului. Mesajul delegației SUA a fost: orice profit economic oferit de utilizarea tehnologiei companiei chineze este depășit de amenințările de securitate la adresa alianței NATO", comentează editorialiștii David Sanger, Julian Barnes, Raymond Zhong și Marc Santora într-un articol publicat în cotidianul The New York Times sub titlul "America își îndeamnă aliații să contracareze firma Huawei, în contextul noii curse a înarmării împotriva Chinei".
 
„În ultimul an, Statele Unite au inițiat o campanie globală secretă și uneori amenințătoare pentru a opri Huawei și alte firme chineze să participe la cea mai importantă relansare a sistemelor care exercită control asupra Internetului de când rețeaua a apărut, fragmentată, în urmă cu 35 de ani", notează editorialiștii NYT.

„Administrația SUA argumentează că lumea este implicată într-o nouă cursă a înarmării - una care implică tehnologie, mai degrabă decât armament clasic -, dar care prezintă riscuri la fel de mari pentru securitatea Statelor Unite. În era în care cele mai puternice arme, cu excepția celor nucleare, sunt controlate cibernetic, oricare țară exercită dominație asupra rețelelor 5G va obține avantaj economic, informațional și militar cea mai mare parte a secolului", subliniază editorialiștii.

Tranziția la rețeaua 5G - inițiată deja prin sisteme prototip în orașe americane precum Dallas și Atlanta - probabil va fi mai degrabă revoluționară decât evoluționară. În primul, rând, clienții vor observa că rețeaua este mai rapidă - datele se vor descărca aproape instant, chiar și în sistemul de telefonie mobilă.

Este prima rețea construită pentru a permite funcționarea senzorilor, roboților, vehiculelor autonome și a altor dispozitive care vor transmite permament cantități mari de date, astfel încât uzinele, șantierele de construcții și chiar orașe întregi vor putea fi gestionate fără o intervenție umană totală. De asemenea, rețeaua va permite utilizarea în mod mai eficient a sistemelor de realitate virtuală și a instrumentelor de inteligență artificială.

Dar ceea ce este bun pentru clienți este bun și pentru serviciile de informații și pentru autorii atacurilor cibernetice, subliniază editorialiștii NYT, explicând că oricine deține control asupra rețelelor va exercita control și asupra fluxurilor de date.

Foști și actuali oficiali guvernamentali, agenți de informații și directori ai firmelor de telecomunicații din SUA afirmă că este clar că potențialul creat de rețeaua 5G a generat calcule cu miză evidentă pentru Casa Albă condusă de Donald Trump - convingerea că trebuie să existe un singur învingător în această cursă a înarmării, iar partea care pierde trebuie exclusă. În ultimele luni, oficialii de la Președinția SUA au început să elaboreze un proiect de ordonanță executivă, așteptată în următoarele săptămâni, care practic le-ar interzice companiilor americane să folosească echipamente de origine chineză în rețelele esențiale de telecomunicații. În prezent, interdicția vizează doar rețelele guvernamentale.