ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai mulți deputați din partidul german Die Linke au anunțat că au depus o plângere împotriva Angelei Merkel pentru complicitate la uciderea generalului iranian Qassem Soleimani, ucis luna trecută la Bagdad într-un atac al unei drone americane. Dronă care s-ar fi folosit de un releu din Germania.
 
 „Nu mai putem accepta ca guvernul federal să permită și să susțină războiul dronelor americane, care este contrar dreptului internațional, încălcând el însuși dreptul internațional”, denunță opt deputați ai partidului de extremă stânga Die Linke.

Pe lângă cancelarul german, plângerea îi vizează pe miniștrii germani de externe, Heiko Maas, al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, și de interne, Horst Seehofer. „Ordinele acestui atac nu au putut fi transmise decât printr-o stație releu de pe teritoriul german, baza aeriană americană de la Ramstein”, situată în sud-vestul țării, au spus deputații în comunicatul transmis astăzi presei.

La 3 ianuarie, Washingtonul l-a ucis într-un atac cu dronă de la Bagdad pe comandantul din cadrul Gardienilor Revoluției și arhitect al strategiei de influență regională iraniană. „Ordinele acestui atac nu au putut fi transmise decât printr-o stație releu de pe teritoriul german, baza aeriană americană de la Ramstein”, situată în sud-vestul țării, acuză ei în comunicat. Ei susțin că guvernul a fost complice al acestei execuții, permițînd utilizarea acestei baze pentru atacuri cu dronă.

„Guvernul federal este obligat să prevină încălcările dreptului internațional care au loc pe teritoriu german”, estimează membrii Bundestagului.
 
Tribunalul administrativ superior din Munster, sesizat de trei reclamanți yemeniți, a emis în martie 2019 un verdict conform căruia guvernul german trebuie să se asigure că SUA respectă dreptul internațional atunci când efectuează atacuri cu drone din această bază aflată în landul Renania-Palatinat.

Judecătorii administrativi au considerat în special că Germania avea o obligație de a proteja o populație, chiar și în străinătate, întrucât aceste atacuri sunt lansate de la sol. În 2013, cotidianul Suddeutsche Zeitung a relatat că din 2011 un centru de comandament aerian situat în baza din Ramstein dirijează atacurile armatei SUA în Africa. Potrivit unor documente procurate de cotidian, o instalație de satelit de la Ramstein îi permite pilotului dronei, în SUA, să mențină contactul cu aparatul și să-l dirijeze până la eliminarea țintelor, notează Agerpres.