ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia Europeană vrea să redistribuie încă 200.000 de refugiaţi anul viitor pe continent, pe lângă cei 160.000 de anul acesta.

Planul îi priveşte pe fugarii ajunşi în Turcia, Liban şi Iordania, unde numărul refugiaţilor e de ordinul milioanelor, iar finanţele publice sunt întinse la maximum.

Dacă până acum refugiații au venit singuri în Europa, curând ar putea fi aduși aici. Potrivit Financial Times, citat de digi24.ro, la Bruxelles se desenează un plan de relocare a 200.000 de oameni aflați în taberele de refugiați din Turcia, Iordania și Liban. Aceștia vor fi împărțiți între țările Uniunii Europene, iar noua schemă va fi anunțată oficial la începutul anului următor.

Potrivit oficialilor citați de Financial Times, numărul final al refugiaților relocați în Europa nu este încă bătut în cuie. Iar cum Rusia bombardează Alep, unul din cele mai mari orașe din Siria, există riscuri mari ca valul de refugiați să crească puternic, iar Europa să fie nevoită să ridice încă o dată pragul. Din Siria, mai bine de două milioane de oameni au luat calea Turciei. Statele membre UE au picat de acord să-i ofere Turciei un ajutor de trei miliarde de euro pentru a se îngriji de oameni. E o modalitate de a-i ține dincolo de granițele Europei, însă Ankara spune că nu acceptă să oprească fluxul de emigranți în schimbul unui ajutor financiar.

"Povara refugiaților ar trebui împărțită echitabil. Cifrele sunt importante, dar avem nevoie de o voință comună de a împărți povara. Din păcate, Turcia a fost lăsată singură de comunitatea internațională în ultimii patru ani în ceea ce privește împărțirea sarcinilor", afirmă Ahmet Davutoglu, premierul Turciei.

Ușurarea poverii nu e însă singura cerință a guvernului de la Ankara. Fiindcă poate să închidă sau să deschidă poarta refugiaților către Europa, Turcia poate negocia dur. La schimb vrea mai puțin banii și relocarea refugiaților, cât vrea biletul de intrare în UE.

Intrarea Turciei în UE e departe de a deveni realitate. Cotele de refugiaţi au fost greu de îngurgitat pentru ţările din Europa de Est şi Marea Britanie, dar acum aceste state ar putea primi cu forţa o porţie dublă.