ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Conform declarațiilor unor surse guvernamentale turce, NATO discută în prezent un plan de tranziție politică în Siria care prevede debarcarea președintelui Bashar al-Assad. 
 
Una dintre sursele de la Ankara, citate de presa turcă și preluate de ziarul Il Giornale a afirmat că ”se lucrează sub presiune pentru ieșirea din scenă a lui Assad. Ar putea să mai rămână la putere încă șase luni, după care noi nu mai acceptăm să rămână la conducere. Există chiar o garanție privind plecarea sa. Facem progrese în această chestiune, până la un anume punct, cu SUA și cu ceilalți aliați”.
 
Cea de-a doua sursă de la Ankara a adăugat că Statele Unite vor prezenta propunerea Rusiei, cel mai puternic aliat al regimului de la Damasc.
 
Ziarul pro guvernamental Yeni Safak susține chiar că despre posibilul rol al lui Assad într-o perioadă de tranziție ar fi discutat recent președintele Vladimir Putin și președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în timpul vizitei pe care liderul de la Ankara a făcut-o la Moscova.
 
Nu este însă clar care va fi soarta lui Assad după eventuala sa plecare de la putere.
 
Aceleași surse spun că Rusia ar încerca să îi ofere președintelui sirian și familiei sale un ”exil sigur”. Dar că Moscova nu ar fi dispusă să îl primească pe Bashar al-Assad pe teritoriul său, pentru a evita conflicte diplomatice cu statele occidentale.