ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Planurile înființării unei armate a UE avansează, un rol-cheie jucându-l, ca de fiecare dată, Germania. Berlinul a cerut Franței să cedeze locul său din Consiliul de Securitate al ONU Bruxelles-ului, scrie breitabart.com, care citează declarația unui înalt responsabil german.

Germania spune că Franța își poate ceda locul său permanent din Consiliul de Securitate al ONU  către Uniunea Europeană, astfel încât blocul comunitar să poată „vorbi pe o singură voce", pe măsură ce avansează planurile de apărare comună, așa cum doresc și Franța și Germania.

Propunerea a venit din partea vicecancelarului german și ministrul finanțelor, Olaf Schloz, în timpul unui discurs privind viitorul UE. Acesta a declarat, miercuri, la Berlin, că acesta ar fi un „obiectiv îndrăzneț și inteligent”, scrie The Brussels Times. „Dacă vrem ca Uniunea Europeană să fie luată în serios, UE ar trebui să vorbească pe o singură voce în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. Pe termen mediu, locul Franței ar putea fi transformat într-un loc pentru UE”, a explicat oficialul german.

Menționând că e nevoie de „un efort semnificativ de convingere a Parisului", Scholz a sugerat că, în schimb, Franța ar putea deveni  „ambasadorul permanent al UE la Națiunile Unite”.

După ce Marea Britanie va părăsi UE în martie 2019, Franța va fi singura țară membru permanent  în Consiliul de Securitate al ONU din UE.  Alături de Marea Britanie și Franța, S.U.A., Rusia și China sunt statele cu statut de membru permanent al ONU, alte zece state având statul de membri nepermanenți.

Dacă Uniunii Europene i se va permite să ia locul Franței, ca și ceilalți patru membri permanenți ai Consiliului de Securitate, blocul comunitar ar avea dreptul de a respinge rezoluțiile ONU.

Cancelarul german Angela Merkel a propus crearea „unei veritabile armate europene" și „constituirea unui consiliu de securitate european". Pe aceeași voce cu șefa guvernului de la Berlin a vorbit și președintele francez, care vrea crearea unei „veritabile armate europene" pentru protejarea Vechiului Continent și „de protecție în fața Chinei, a Rusiei și chiar a Statelor Unite ale Americii" în domeniul spațiului cibernetic. Președintele francez Macron tocmai a sugerat ca Europa să își construiască propria armată pentru a se proteja de SUA, China și Rusia. Donald Trump a taxat ca „insultătoare” sugestia lui Macron și a aminit celor doi lideri europeni că „Europa ar trebui să-și achite mai întâi partea sa echitabilă față de NATO, pe care SUA o subvenționează foarte mult”.