ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ofensiva asupra Siriei a fost declanșată. Anunțul a fost făcut chiar de Recep Tayyip Erdogan printr-un mesaj pe Twitter, preluat de agențiile de presă internaționale.

Erdogan a denumit operațiunea „Izvorul Păcii” și a afirmat că țintele sunt Statul Islamic și milițiile kurde YPG (Unitățile de Protecție a Poporului), pe care Ankara le consideră aliate cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis în Turcia.

Conform unui purtător de cuvânt al Forțelor Democrate Siriene (SDF), citat de Reuters, aviația militară turcă a atacat zone civile, provocând „o panică uriașă în rândul populației”. O sursă turcă din domeniul securității a declarat aceleiași agenții că atacul va fi sprijinit și de artilerie.

Presa de stat din Siria și un oficial kurd au precizat, independent, că bombardamentele aeriene au lovit orașul Ras al-Ain din nord-vestul țării, la frontiera cu Turcia.

Potrivit cotidianului turc Hürriyet, Turcia intenționează ca mai întâi să preia controlul asupra unei fâșii de teritoriu la frontieră, cu o lungime de 120 de kilometri și o lățime de aproximativ 30 de kilometri, între orașele Tal Abyad și Ras al-Ain.


”Avioanele de război turce au început să efectueze atacuri aeriene asupra unor zone civile. Există o panică puternică în rândul oamenilor”, a anunțat la rțndul său Mustafa Bali, un purtător de cuvânt al Forțelor Democratice Siriene (FDS), o alianță de combatanți arabi și kurzi din care fac parte YPG și care este suținută de Statele Unite.
 
Este a treia ofensivă turcă în Siria din 2016, reamintește AFP. Turcia amenința de câteva luni că va interveni din nou în conflictul sirian. Duminică, președintele Statelor Unite, Donald Trump, a părut că aprobă operațiunea, dar ulterior a dat asigurări că Washingtonul nu și-a abandonat aliații kurzi, care au avut un rol important în înfrângerea Statului Islami