Ofensiva asupra Siriei a fost declanșată. Anunțul a fost făcut chiar de Recep Tayyip Erdogan printr-un mesaj pe Twitter, preluat de agențiile de presă internaționale.

Erdogan a denumit operațiunea „Izvorul Păcii” și a afirmat că țintele sunt Statul Islamic și milițiile kurde YPG (Unitățile de Protecție a Poporului), pe care Ankara le consideră aliate cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis în Turcia.

Conform unui purtător de cuvânt al Forțelor Democrate Siriene (SDF), citat de Reuters, aviația militară turcă a atacat zone civile, provocând „o panică uriașă în rândul populației”. O sursă turcă din domeniul securității a declarat aceleiași agenții că atacul va fi sprijinit și de artilerie.

Presa de stat din Siria și un oficial kurd au precizat, independent, că bombardamentele aeriene au lovit orașul Ras al-Ain din nord-vestul țării, la frontiera cu Turcia.

Potrivit cotidianului turc Hürriyet, Turcia intenționează ca mai întâi să preia controlul asupra unei fâșii de teritoriu la frontieră, cu o lungime de 120 de kilometri și o lățime de aproximativ 30 de kilometri, între orașele Tal Abyad și Ras al-Ain.


”Avioanele de război turce au început să efectueze atacuri aeriene asupra unor zone civile. Există o panică puternică în rândul oamenilor”, a anunțat la rțndul său Mustafa Bali, un purtător de cuvânt al Forțelor Democratice Siriene (FDS), o alianță de combatanți arabi și kurzi din care fac parte YPG și care este suținută de Statele Unite.
 
Este a treia ofensivă turcă în Siria din 2016, reamintește AFP. Turcia amenința de câteva luni că va interveni din nou în conflictul sirian. Duminică, președintele Statelor Unite, Donald Trump, a părut că aprobă operațiunea, dar ulterior a dat asigurări că Washingtonul nu și-a abandonat aliații kurzi, care au avut un rol important în înfrângerea Statului Islami


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews