ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai multe departamente de poliție din SUA au emis alerte cu privire la o nouă funcție iPhone care permite partajarea fără fir, între două dispozitive apropiate, a informațiilor de contact și a imaginilor, avertizând că această funcție ar putea reprezenta un risc pentru copii și alte persoane vulnerabile, transmite Epoch Times.  

„Dacă aveți un iPhone și ați făcut recenta actualizare iOS 17, este instalată o funcție numită NameDrop. Această caracteristică vă permite să partajați cu ușurință informațiile de contact și imaginile către un alt iPhone, ținând telefoanele aproape unul de celălalt”, a anunțat Divizia de Poliție din Middletown, Ohio, într-o postare pe Facebook, pe 26 noiembrie. În postare, părinții sunt îndemnați să nu uite să modifice aceste setări.

„Cu această funcție activată, oricine își poate așeza telefonul lângă al dvs. (sau al copilului dvs.) și poate primi automat informațiile de contact, incluzând fotografia, numărul de telefon, adresa de e-mail și alte informații, printr-o atingere a ecranului deblocat”, a menționat într-o altă postare Departamentul de poliție Watertown CT, Connecticut.

Opțiunea NameDrop este activată în mod implicit. Pentru a anula funcția în iOS 17, trebuie să urmați acești pași:
Deschideți opțiunea „Setări”;
Atingeți opțiunea „General”;
Atingeți fila „AirDrop”, care controlează funcțiile de partajare a fișierelor din telefon;
Odată ce AirDrop este selectat, dezactivați opțiunea „Apropierea dispozitivelor” pentru a dezactiva NameDrop.

Riscul prezentat de această nouă caracteristică este că „poate fi cu ușurință confundată sau trecută cu vederea de către bătrâni, copii sau alte persoane vulnerabile”.

Amir Sachs, un expert în securitate cibernetică de la Blue Light IT, a subliniat, într-un interviu pentru CBS 12, că avertismentele poliției au legătură cu îngrijorările legate de siguranța copiilor.

„Dacă un prădător ar vrea și ar reuși să pună telefonul lui lângă telefonul unui copil, detaliile copilului pot fi transferate pe telefonul prădătorului”, a avertizat el.

Când două iPhone-uri sunt așezate împreună, NameDrop oferă utilizatorilor două opțiuni: „Doar primiți” sau „Partajați”. „Doar primiți” înseamnă că un utilizator va primi doar informații transmise de cealaltă persoană. Alegerea „Partajare” permite utilizatorului să-și trimită informațiile unei alte persoane.

Există îngrijorări legate de securitate cu privire la permiterea accidentală a NameDrop să transmită informații către străini.

„Știm că vă permite să partajați și puteți refuza, dar mulți oameni nu își verifică setările și nu își dau seama cum funcționează telefonul lor”, a menționat Biroul Șerifului din Oakland în avertismentul său.

NameDrop este folosit pentru a partaja rapid informații de contact cu un număr mare de persoane. De exemplu, o persoană aflată la o întâlnire poate adăuga mai multe persoane de contact pe telefonul său în câteva secunde, în loc să fie nevoită să tasteze și să salveze fiecare contact individual.

Riscuri legate de manipularea imaginilor prin IA

Avertismentul din partea departamentelor de poliție vine în contextul în care îngrijorările cu privire la siguranța copiilor în sfera digitală sunt în creștere. Copiii care își împărtășesc informațiile personale, în special imaginile, cu străinii se pot expune riscului de exploatare.

Într-o declarație recentă, FBI a avertizat că trimiterea de imagini către străini poate face ca „actori rău intenționați” să folosească tehnologii și servicii de manipulare a conținutului pentru a genera „imagini cu tematică sexuală care par reale, asemănătoare cu o victimă, apoi să le distribuie pe rețele sociale, forumuri publice sau site-uri pornografice.”

Yaron Litwin, un expert în chestiuni de siguranță digitală, a declarat pentru The Epoch Times că „una dintre recomandările noastre este să fim mai precauți cu imaginile care sunt postate online și să încercăm să le păstrăm în rețele închise, unde există doar oameni pe care îi cunoașteți”.

Având în vedere riscurile pe care le prezintă manipularea imaginilor prin IA, o coaliție de procurori generali din 50 de state și teritorii americane a cerut Congresului să studieze modul în care tehnologia poate fi utilizată pentru a genera material cu conținut de abuz sexual asupra copiilor (CSAM) și să pună în aplicare legi pentru a urmări penal astfel de infracțiuni.

Potrivit unui raport al organizației nonprofit Centrul Național pentru Copiii Dispăruți și Exploați, au fost primite peste 49 de milioane de rapoarte de imagini CSAM anul trecut, față de 33 de milioane în 2020.