Unul dintre liderii mișcării antiguvernamentale „Vestele galbene” a fost arestat  la Paris, miercuri, după ce autoritățile l-au acuzat de organizarea și conducerea unui protest neautorizat.

Eric Drouet, considerat un lider-cheie al protestelor din Franța, a fost reținut de poliție, după ce unii dintre susținătorii mișcării s-au adunat miercuri în Place de la Concorde, în apropierea Arcului de Triumf, pentru a aprinde lumânări pentru cei răniți în timpul protestelor care au cuprins mai multe orașe din Franța. 
 
Declarându-și sprijinul pentru Drouet,  politicianul de stânga, Jean-Luc Melenchon, a numit arestarea un "abuz de putere" și o țintă a poliției politice.

"Destul cu violența, condamnările și arestările  #YellowVests. Eliberați-l pe Eric Drouet. Faceți pace cu liderii poporului ", a adăugat el.

Drouet a fost deja judecat în Franța în urma arestării sale anterioare, pe 22 decembrie, din cauza posesiei ilegale a unui baston de poliție și participării în cadrul unui grup constituit în scopul activităților violente. În afară de acuzațiile legate de manifestația neautorizată, activistul va fi judecat și pentru că a purtat asupra sa „arme de categorie D interzise (spray cu piper).

La 6 decembrie, Drouet a sugerat participanților la protestele vestelor galbene să intre în Palatul Elysee, care este reședința prezidențială franceză.

Protestele „vestelor galbene”, denumite după jachetele purtate de șoferii francezi, au fost declanșate în noiembrie cu serie de mitinguri împotriva majorării taxei pe combustibili. Deși guvernul a făcut un as înapoi în reforma impozitului pe combustibili, protestele s-au transformat în demonstrații împotriva politicilor economice ale președintelui francez Emmanuel Macron.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews