ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Unul dintre liderii mișcării antiguvernamentale „Vestele galbene” a fost arestat  la Paris, miercuri, după ce autoritățile l-au acuzat de organizarea și conducerea unui protest neautorizat.

Eric Drouet, considerat un lider-cheie al protestelor din Franța, a fost reținut de poliție, după ce unii dintre susținătorii mișcării s-au adunat miercuri în Place de la Concorde, în apropierea Arcului de Triumf, pentru a aprinde lumânări pentru cei răniți în timpul protestelor care au cuprins mai multe orașe din Franța. 
 
Declarându-și sprijinul pentru Drouet,  politicianul de stânga, Jean-Luc Melenchon, a numit arestarea un "abuz de putere" și o țintă a poliției politice.

"Destul cu violența, condamnările și arestările  #YellowVests. Eliberați-l pe Eric Drouet. Faceți pace cu liderii poporului ", a adăugat el.

Drouet a fost deja judecat în Franța în urma arestării sale anterioare, pe 22 decembrie, din cauza posesiei ilegale a unui baston de poliție și participării în cadrul unui grup constituit în scopul activităților violente. În afară de acuzațiile legate de manifestația neautorizată, activistul va fi judecat și pentru că a purtat asupra sa „arme de categorie D interzise (spray cu piper).

La 6 decembrie, Drouet a sugerat participanților la protestele vestelor galbene să intre în Palatul Elysee, care este reședința prezidențială franceză.

Protestele „vestelor galbene”, denumite după jachetele purtate de șoferii francezi, au fost declanșate în noiembrie cu serie de mitinguri împotriva majorării taxei pe combustibili. Deși guvernul a făcut un as înapoi în reforma impozitului pe combustibili, protestele s-au transformat în demonstrații împotriva politicilor economice ale președintelui francez Emmanuel Macron.