Un fost primar polonez care a dat jos din biroul său portretul Papei Ioan Paul al II-lea, ateu convins și homosexual pe față, a devenit candidatul stângii la alegerile prezidențiale din Polonia. Așa au decis  principalele formațiuni ale stângii poloneze, desemnându-l pe Robert Biedron candidatul lor.

El îl va înfrunta, între alții, pe actualul șef al statului aflat la final de mandat, Andrzej Duda, în scrutinul prevăzut să aibă loc în mai și începutul lunii iunie, scrutin crucial pentru puterea conservatoare în exercițiu, scrie Agerpres.

Candidatura lui Biedron, lider al partidului Wiosna (Primăvara), mai trebuie ratificată în 19 ianuarie în cadrul unui congres care va reuni alte două formațiuni de stânga, SLD și Razem (Împreună).

În această țară majoritar catolică, Robert Biedron, vechi militant LGBT de 44 de ani, propune o separare a bisericii de stat, o liberalizare a avorturilor, cere un salariu egal pentru femei și bărbați, recunoașterea unei uniuni civile între persoane de același sex și o generoasă pensie garantată pentru toți.

Ecologist, el vrea de asemenea să închidă toate minele de cărbuni până în 2025.

Alegerile sunt de o mare importanță pentru conservatorii naționaliști pentru că șeful statului are puterea de a bloca legile votate de parlamentul controlat în prezent de conservatorii naționaliști din partidul Lege și Justiție (PiS).

Andrzej Duda, susținut de PiS, este favorit la propria succesiune. Ceilalți candidați pentru alegerile prezidențiale sunt Malgorzata Kidawa-Blonska, de 62 de ani, de la principala formațiune a opoziției, Platforma Civică (PO, centristă) și președintele Partidului țărănesc PSL, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, de 38 de ani.

Biedron, fost primar al Slupsk (nord), și-a lansat propriul partid Wiosna în februarie trecut. Acesta a obținut 6% în scrutin pentru Parlamentul European și a format o coaliție cu alte două partide de stânga înaintea alegerilor legislative, ceea ce le-a permis să revină în parlament după patru ani de absență.