ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Se întâmplă în zilele noastre, în Marea Britanie. Un adolescent  cu handicap a fost amendat pentru că a ofensat un ofițer de poliție transgender, strigând: „Ești băiat sau fată?”, scrie Metro.co.uk.

Cazul a ajuns în fața magistraților, iar adolescentul Declan Armstrong, în vârstă de 19 ani, care suferă de sindromul Asperger, a fost condamnat la plata unei amenzi de 590 de lire sterline.
Ofițerul de poliție Connor Freel s-a născut femeie, dar acum se identifică drept bărbat. Activist transgender și ofițer de poliție, Freel se afla într-o patrulă în orașul statului galez, Mold, în octombrie anul trecut, când a fost acroșat de Declan Armstrong, care i-a strigat „Ești băiat sau fată?”

Magistrații de la Curtea Supermă au decis zilele trecute că este vorba de o insultă la adresa polițistului. Curtea Supremă a considerat că polițistul transgender Freel a fost „vulnerabilizat, tulburat și jenat” de incident. Iar Armstrong a fost găsit vinovat de încălcarea legii privind ordinea publică din 1986, prin „folosirea unor cuvinte ofensatoare sau insulte cu intenția de a provoca hărțuire”. 

Potrivit judecătorului, natura „transfobică” a comentariilor lui Armstrong a fost un factor agravant.

Instanța nu a luat însă în calcul faptul că Freel a fost diagnosticat la 12 ani cu sindromul Asperger. Potrivit Societății Naționale de Autism, „persoanele cu sindromul Asperger au adesea dificultăți în „citirea” altor persoane, în recunoașterea sau înțelegerea sentimentelor și intențiilor altora” și, uneori „par a fi insensibile”. 

O persoană cu sindromul Asperger se luptă să înțeleagă indicii sociale și, de cele mai multe ori, nu știu dacă este potrivit să spună anumite lucruri.