ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ucraina și Polonia vor elabora un nou document, în care-și vor reitera respectarea angajamentelor internaționale referitoare la asigurarea drepturilor minorităților naționale la studii în limba maternă. Declarația a fost făcută de către Lilia Grynevyci, ministrul Învățământului și Științei al Ucrainei, în timpul întâlnirii cu omologul său polonez, Anna Zalevska.

Lilia Grynevyci a precizat că documentul respectiv se află în curs de elaborare și că partea ucraineană va continua să respecte principiul de extindere a studiilor în limba ucraineană.
 
„În perioada de implementare a legii este foarte important să auzim despre confirmarea acordurilor internaționale și să-i calmăm pe polonezii din Ucraina că ambele părți le garantează studii în limba maternă”, a spus ministrul polonez al învățământului, Anna Zalevska.
 
România nu a obținut încă nimic de la Ucraina legat de dreptul românilor de la studia în limba română. Zilele trecute, președintele Klaus Iohannis a avut o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean, Petro Poroșenko, la solicitarea acestuia, principala temă de discuție fiind Legea educației recent adoptată în Ucraina.
 
Românii din regiunea Cernăuți au organizat marți un protest în fața Administrației Regionale de Stat împotriva Legii Educației, care reduce dreptul minorităților naționale de a studia în limba maternă.