Un tribunal polonez l-a condamnat joi pentru neglijență în serviciu pe fostul șef de cabinet al lui Donald Tusk, din perioada când acesta era prim-ministru, în legătură cu accidentul aviatic de pe 10 aprilie 2010 de la Smolensk, în Rusia, în care și-au pierdut viața președintele de atunci al statului polonez, Lech Kaczynski, și alți 95 de oficiali, transmite marți Reuters.

Tragicul eveniment a traumatizat țara și continuă să-i divizeze pe polonezi, de obicei în funcție de afinitățile politice. 

Partidul Lege și Justiție (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al președintelui decedat, i-a acuzat multă vreme pe Tusk și guvernul său că nu au investigat în mod corespunzător circumstanțele catastrofei aviatice.

Conservatorii polonezi au afirmat în mod repetat că Tusk este responsabil „din punct de vedere politic” pentru tragedia aviatică din 2010. Donald Tusk era prim-ministru în momentul producerii catastrofei, iar membri ai PiS îl consideră responsabil pentru că nu a asigurat securitatea președintelui.

Sondajele de opinie arată că mulți polonezi cred că prăbușirea avionului la aterizarea pe aeroportul militar din Smolensk, în condiții de ceață densă, a fost un accident tragic, dar alții continuă să susțină că a fost vorba despre un asasinat planificat.


Donald Tusk, prim-ministru al Poloniei între 2007-2014 și în prezent președintele Consiliului European, a depus mărturie la proces. 

El a declarat că nu intra în atribuțiile sale să organizeze aspectele tehnice ale deplasării în Rusia, unde Lech Kaczynski și alți oficiali urmau să-i comemoreze pe ofițerii polonezi uciși de sovietici în masacrul de la Katyn, în Al Doilea Război Mondial.

Ancheta cu privire la accident desfășurată de guvernul Tusk a concluzionat că prăbușirea a fost provocată de o eroare de pilotaj. Cu toate acestea, politicienii PiS au lăsat de multe ori să se înțeleagă că tragedia, care a tensionat relațiile cu Rusia, ar fi putut să fi fost provocată de o explozie la bord, fără a oferi însă nicio dovadă concretă.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews