ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Un tribunal polonez l-a condamnat joi pentru neglijență în serviciu pe fostul șef de cabinet al lui Donald Tusk, din perioada când acesta era prim-ministru, în legătură cu accidentul aviatic de pe 10 aprilie 2010 de la Smolensk, în Rusia, în care și-au pierdut viața președintele de atunci al statului polonez, Lech Kaczynski, și alți 95 de oficiali, transmite marți Reuters.

Tragicul eveniment a traumatizat țara și continuă să-i divizeze pe polonezi, de obicei în funcție de afinitățile politice. 

Partidul Lege și Justiție (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al președintelui decedat, i-a acuzat multă vreme pe Tusk și guvernul său că nu au investigat în mod corespunzător circumstanțele catastrofei aviatice.

Conservatorii polonezi au afirmat în mod repetat că Tusk este responsabil „din punct de vedere politic” pentru tragedia aviatică din 2010. Donald Tusk era prim-ministru în momentul producerii catastrofei, iar membri ai PiS îl consideră responsabil pentru că nu a asigurat securitatea președintelui.

Sondajele de opinie arată că mulți polonezi cred că prăbușirea avionului la aterizarea pe aeroportul militar din Smolensk, în condiții de ceață densă, a fost un accident tragic, dar alții continuă să susțină că a fost vorba despre un asasinat planificat.


Donald Tusk, prim-ministru al Poloniei între 2007-2014 și în prezent președintele Consiliului European, a depus mărturie la proces. 

El a declarat că nu intra în atribuțiile sale să organizeze aspectele tehnice ale deplasării în Rusia, unde Lech Kaczynski și alți oficiali urmau să-i comemoreze pe ofițerii polonezi uciși de sovietici în masacrul de la Katyn, în Al Doilea Război Mondial.

Ancheta cu privire la accident desfășurată de guvernul Tusk a concluzionat că prăbușirea a fost provocată de o eroare de pilotaj. Cu toate acestea, politicienii PiS au lăsat de multe ori să se înțeleagă că tragedia, care a tensionat relațiile cu Rusia, ar fi putut să fi fost provocată de o explozie la bord, fără a oferi însă nicio dovadă concretă.