Planul partidului de guvernământ din Polonia de a elimina imunitatea magistraților le-ar putea oferi politicienilor influență asupra cursului cazurilor din justiție, a atras atenția luni o asociație a judecătorilor, potrivit DPA citată de Agerpres.
 
În proiectul publicat în week-end pe pagina sa de internet, Partidul Lege și Justiție (PiS), aflat la putere, propune eliminarea imunității judecătorilor și procurorilor de a fi inculpați în proceduri penale.

Decizia va necesita modificarea Constituției. În prezent, un judecător nu poate fi arestat sau găsit vinovat penal fără consimțământul acordat de o instanță.

„Abolirea imunității într-o situație în care procuratura este subordonată politic ar slăbi garanțiile independenței sistemului judiciar", a declarat pentru DPA purtătorul de cuvânt al asociației judecătorilor Iustitia, Bartlomiej Przymusinski.
 
Partidul de guvernământ din Polonia vrea de asemenea să schimbe regulile privind imunitatea parlamentarilor. În loc de parlament, procurorul general și Curtea Supremă vor fi instituțiile care vor decide în privința ridicării imunității, ceea ce a atras critici din partea politicienilor de opoziție.

PiS rămâne favorit în sondajele de opinie și speră să obțină o majoritate categorică în viitorul parlament după alegerile din octombrie. Totuși, în niciun sondaj partidul nu este cotat cu șansa de a obține două treimi din mandate, care i-ar da puterea de a schimba Constituția.