Planul partidului de guvernământ din Polonia de a elimina imunitatea magistraților le-ar putea oferi politicienilor influență asupra cursului cazurilor din justiție, a atras atenția luni o asociație a judecătorilor, potrivit DPA citată de Agerpres.
 
În proiectul publicat în week-end pe pagina sa de internet, Partidul Lege și Justiție (PiS), aflat la putere, propune eliminarea imunității judecătorilor și procurorilor de a fi inculpați în proceduri penale.

Decizia va necesita modificarea Constituției. În prezent, un judecător nu poate fi arestat sau găsit vinovat penal fără consimțământul acordat de o instanță.

„Abolirea imunității într-o situație în care procuratura este subordonată politic ar slăbi garanțiile independenței sistemului judiciar", a declarat pentru DPA purtătorul de cuvânt al asociației judecătorilor Iustitia, Bartlomiej Przymusinski.
 
Partidul de guvernământ din Polonia vrea de asemenea să schimbe regulile privind imunitatea parlamentarilor. În loc de parlament, procurorul general și Curtea Supremă vor fi instituțiile care vor decide în privința ridicării imunității, ceea ce a atras critici din partea politicienilor de opoziție.

PiS rămâne favorit în sondajele de opinie și speră să obțină o majoritate categorică în viitorul parlament după alegerile din octombrie. Totuși, în niciun sondaj partidul nu este cotat cu șansa de a obține două treimi din mandate, care i-ar da puterea de a schimba Constituția.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews