ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un fost primar polonez care a dat jos din biroul său portretul Papei Ioan Paul al II-lea, ateu convins și homosexual deschis, și-a făcut partid. Robert Biedron vine în fața electoratului polonez cu un nou partid de centru-stânga, intitulat „Primăvara”,  in opoziție față de conservatorii apropiați Bisericii Catolice de la putere, relatează AFP.

Lansarea formațiunii lui Robert Biedron, ex primar al orașului Slupsk, (nord) a coincis, duminică, cu lansarea campaniei în vederea alegerilor la Parlamentul European, în mai, și, pe termen mai lung, a alegerilor legislative poloneze, prevăzute în toamnă.

La o adunare de câteva mii de susținători, pe un stadion închis, la Varșovia, Biedron a anunțat că vrea să realizeze testamentul politic al popularului primar liberal al Gdanskului, Pawel Adamowicz, asasinat luna trecută.

El a anunțat marile orientări ale programului său - între care separarea Bisericii de stat, într-o țară majoritar catolică și în care clerul exercită o influență considerabilă. În plus, își propune totodată să instaureze un salariu egal între femei și bărbați, o liberalizare a avortului, recunoașterea unui parteneriat între persoane de același sex și o pensie generoasă garantată tuturor persoanelor în vârstă.

În privința ecologiei, politicianul vrea „să închidă toate minele de cărbune” către 2035, pentru a reduce smogul într-una dintre cele mai poluate țări din Europa, în care numărul deceselor premature imputate proastei calități a aerului este estimat la 50.000.

Deși presa occidentală îl prezintă ca pe o viitoare stea pe firmamentul politicii poloneze,  Polonia catolică  pare să se îndrepte în direcția opusă. Partidul Lege și Justiție, conservator, al lui Jaroslaw Kaczynski, continuă să aibă majoritate absolută în Parlament și sprijinul unei părți a semnificative a populației datorită politicilor sale privind ajutoarele sociale,  sprijinului familial și subvențiilor pentru locuințe. La care se adaugă politica anti imigrație, pe care o susțin mulți polonezi.