Un fost primar polonez care a dat jos din biroul său portretul Papei Ioan Paul al II-lea, ateu convins și homosexual deschis, și-a făcut partid. Robert Biedron vine în fața electoratului polonez cu un nou partid de centru-stânga, intitulat „Primăvara”,  in opoziție față de conservatorii apropiați Bisericii Catolice de la putere, relatează AFP.

Lansarea formațiunii lui Robert Biedron, ex primar al orașului Slupsk, (nord) a coincis, duminică, cu lansarea campaniei în vederea alegerilor la Parlamentul European, în mai, și, pe termen mai lung, a alegerilor legislative poloneze, prevăzute în toamnă.

La o adunare de câteva mii de susținători, pe un stadion închis, la Varșovia, Biedron a anunțat că vrea să realizeze testamentul politic al popularului primar liberal al Gdanskului, Pawel Adamowicz, asasinat luna trecută.

El a anunțat marile orientări ale programului său - între care separarea Bisericii de stat, într-o țară majoritar catolică și în care clerul exercită o influență considerabilă. În plus, își propune totodată să instaureze un salariu egal între femei și bărbați, o liberalizare a avortului, recunoașterea unui parteneriat între persoane de același sex și o pensie generoasă garantată tuturor persoanelor în vârstă.

În privința ecologiei, politicianul vrea „să închidă toate minele de cărbune” către 2035, pentru a reduce smogul într-una dintre cele mai poluate țări din Europa, în care numărul deceselor premature imputate proastei calități a aerului este estimat la 50.000.

Deși presa occidentală îl prezintă ca pe o viitoare stea pe firmamentul politicii poloneze,  Polonia catolică  pare să se îndrepte în direcția opusă. Partidul Lege și Justiție, conservator, al lui Jaroslaw Kaczynski, continuă să aibă majoritate absolută în Parlament și sprijinul unei părți a semnificative a populației datorită politicilor sale privind ajutoarele sociale,  sprijinului familial și subvențiilor pentru locuințe. La care se adaugă politica anti imigrație, pe care o susțin mulți polonezi.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews