ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Actualul președinte al Poloniei, Andrzej Duda, a obținut victoria în primul tur al alegerilor pentru funcția supremă în stat, obținând peste 45% dintre sufragiile exprimate, după numărarea a 82,2% dintre voturile exprimate.

Contracandidatul său, primarul liberal al Varșoviei, Rafal Trzaskowski, reprezentant al celei mai mari formațiuni politice de opoziție, Platforma Civilă, de centru, s-a clasat pe poziția a doua, cu 28,51% din sufragii.

Duminică seară, după încheierea votului și în urma exit-poll-urilor care îl dădeau învingător cu 41,8%, Duda a declarat că „avansul este enorm și vă sunt recunoscător”, potrivit AFP.

Polonezii au mers în număr mare la urne, rata de participare fiind de 62,90%, conform exit-poll-urilor. 

Săptămâna trecută, Duda a fost la Washington, unde a fost lăudat de președintele Donald Trump.„Face o treabă excelentă”, a spus atunci președintele american. Duda este aliat al Partidului Lege și Justiție (PiS), anunțând în campanie măsuri pro-familie. În contrapartidă, liberalul Rafal Trzaskowski este un susținător al „societății deschise”.

Alegerile prezidențiale ar fi trebuit să aibă loc în Mai, dar au fost amânate din cauza coronavirusului. Turul II va avea loc peste două săptămâni.