ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.


Polonia, Ungaria și Republica Cehă au emis obiecții cu privire la proiectul de document pe tema pactului ecologic european, ce va fi supus aprobării liderilor europeni la summitul de joi și vineri, aceste trei țări susținând că economiile lor nu pot atinge obiectivul neutralității climatice până în anul 2050 în lipsa unui sprijin financiar, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.
 
Ambițiosul plan al UE, care costă între 6.000 și 9.000 de miliarde de euro riscă să distrugă industria europeană, fără să rezolve problemele climatice, susțin unii analiști. 
 
Proiectul este extrem de ambițios, la fel ca și planul american cu același nume lansat de vedeta democraților americani, ecologista Alexandria Ocasio-Cortez, dincolo de retorica pentru salvarea planetei fiind vorba despre bani. Mulți bani. Conform calculelor publicației Sole 24 Ore, pentru a atinge obiectivul neutralității climatice până în 2050, cei douăzeci și șapte vor trebui să investească în total 200 sau 300 de miliarde pe an pentru următorii 30 de ani, adică undeva între 6.000 și 9.000 de miliarde. Aproximativ jumătate din întregul PIB al țărilor UE din 2019.

Cele trei țări, plus Slovacia, au blocat anterior planul Uniunii Europene care stabilește atingerea în anul 2050 a obiectivului ”zero emisii de carbon cu efect de seră”, argumentând că economiile lor nu sunt suficient de competitive pentru a face față schimbărilor implicate de realizarea acestui obiectiv.

Liderii europeni se reunesc joi și vineri la Consiliul European de iarnă și vor pleda din nou pentru acest obiectiv, enunțat și în ”Pactul Ecologic” anunțat miercuri de Comisia Europeană.
 
Purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a declarat însă, miercuri: „Dincolo de angajamentele existente pentru anul 2030, ne putem asuma altele doar pe baza unor calcule serioase, clare și responsabile. Numai în acest mod putem lua decizii responsabile”.

La rândul său, premierul ceh Andrej Babis a scris pe Twitter: „Republica Cehă dorește de asemenea să atingă neutralitatea emisiilor de carbon, dar nu vom reuși fără energia nucleară. UE trebuie să recunoască energia nucleară ca sursă lipsită de emisii. Mai mult, costul neutralității emisiilor de carbon va fi uriaș”.

Un document pregătit de guvernul ceh și consultat de Reuters înaintea summitului european cuprinde solicitarea revizuirii proiectului de decizie propus liderilor europeni, inclusiv prin menționarea posibilității ca centralele atomo-electrice să poată fi cofinanțate cu fonduri europene pentru a se reduce astfel emisiile de CO2.

La rândul său, un oficial polonez a declarat: ”Din punctul nostru de vedere, ultimul proiect de concluzii cu decizia de la summit asupra chestiunii climatice încă necesită discuții”.

Obiectivul ”Fondului de Tranziție” este să ajute regiunile europene dependente de combustibilii fosili să-și finanțeze tranziția către industrii și surse de energie curate și să formeze lucrătorii din industriile evoluate tehnologic.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews