ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Beata Szydlo a abolit Consiliul pentru Prevenirea Discriminării Rasiale, a xenofobiei și a intoleranței încă din 27 aprilie.

CNCD-ul polonez fusese înființat în 2011 de către guvernul liberal al premierului Donald Tusk (actualul președinte al Consiliului European).

Printre altele, consiliul era însărcinat cu coordonarea între instituțiile guvernamentale și cele locale, precum și alte grupuri care se ocupă cu "prevenirea discriminării, a xenofobiei și a intoleranței", după cum afirma TheNews.pl.

De asemenea, Consiliul se ocupa cu domeniile și sferele de activitate unde era raportată discriminarea. Decretul de desființare a acestei instituții a intrat în vigoare începând cu 1 iunie.

CNCD-ul românesc s-a înființat în anul 2000, în urma unei hotărâri de Guvern, dar activitatea a început efectiv în anul 2002, odată cu numirea membrilor Colegiului Director al CNCD și apoi a numirii Președintelui Consiliului, din  rândul membrilor Colegiului Director.

Actualul președinte, Ferenc Astaloș, fost membru al UDMR, este în funcție din 2005. 

Comentariul ActiveNews

În România, o inițiativă asemănătoare cu cea din Polonia ar fi întâmpinată cu urlete și scene isterice din partea "societății civile de serviciu" și a mass-mediei care îi cântă în strună. S-ar spune că România "va fi exclusă din clubul țărilor democratice", "nu ar mai face parte din Europa", că ar "pleca investitorii", "s-ar crea un climat de ură", precum și nelipsitul "E mână rușilor". Experiența poloneză arată că nimic din toate acestea nu este adevărat.


Papa Francisc a căzut în timpul Liturghiei ținute în Polonia