ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul polonez Beata Szydlo (foto centru) a confirmat oficial că va bloca declarația finală a Summit-ului Uniunii Europene de la Bruxelles, informează agenția Tanjug.

Motivul acestei opoziții este realegerea lui Donald Tusk joi ca președinte al Consiulului European - în ciuda opoziției Varșoviei.

„Poziția mea este foarte clară, nu voi accepta concluziile summitului, așa că summitul nu va fi valid”, a spus ea.

Realegerea lui Tusk, susține premierul Poloniei, reprezintă „un precedent foarte periculos”.

Declarația de la finalul summitului trebuie să fie adoptată în mod unanim pentru a produce efecte. Trebuia să conțină concluzii despre economie, migrație și instabilitate în Balcani, ca și despre realegerea lui Tusk.

Dar acum concluziile vor fi trimise sub forma unui comunicat național al Maltei, țară care deține președinția UE.

Tusk, fost premier al Poloniei din partea Partidului Liberal, a fost acuzat de către actualele autorități de la Varșovia pentru interferența în politica internă a țării.

Decizia realegerii lui Tusk arată că Uniunea Europeană este dominată de Germania, a spus liderul Partidului Justiție și Dreptate, aflat la guvernare în Polonia, Jaroslaw Kaczynski. 

„Regula conform căreia oficialii de rang înalt trebuie să aibă susținerea țării din care provin a fost încălcată”, a spus el. Cu toate astea, a adăugat Kaczynski, este „absurdă” orice discuție privind ieșirea Poloniei din UE.