ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Victimele poloneze din Al Doilea Război Mondial pot cere Germaniei 543 de miliarde de dolari (440 miliarde de euro) cu titlul de despăgubiri individuale, a declarat deputatul Arkadiusz Mularczyk, șeful unei comisii parlamentare desemnate să estimeze despăgubirile solicitate de Varșovia.

Revendicările poloneze sunt respinse de guvernul german.

Mularczyk a invocat în parlament un studiu efectuat în 1990, potrivit căruia „în Polonia au existat 13,32 milioane de victime directe ale Germaniei naziste”, deportați, prizonieri în lagăre de muncă și lagăre de concentrare, invalizi civili, văduve, orfani și victime ale bolilor pe care le-au suferit în contextul războiului și al ocupației, scrie Agerpres.

Potrivit deputatului partidului conservator naționalist Lege și Justiție (PiS), aflat la putere în Polonia, studiul evalua atunci revendicările posibile la 284 miliarde de dolari.

„Aceasta era suma în 1990. Dacă noi recalculăm, ținând seama de puterea de cumpărare a dolarului în 2017, obținem 543 de miliarde de dolari”, a precizat Mularczyk, citat de agenția PAP.

Problema despăgubirilor de război germane, considerată închisă de mai mulți ani, a fost relansată anul trecut de liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski.

În 1939, Polonia fusese prinsă între două fronturi, respectiv deschise de Germania nazistă și Uniunea Sovietică. Șase milioane de polonezi, între care trei milioane de origine evreiască, au fost uciși sub ocupația nazistă din 1939-1945 și capitala Varșovia - insurgentă - a fost practic rasă de pe fața pământului în 1944.