ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile poloneze au estimat daunele provocate țării de trupele germane din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial la 850 de miliarde de dolari și intenționează să recupereze această sumă din Germania. 

Ziarul Rzeczpospolita scrie că șeful comisiei speciale din Parlament, Arkadiusz Mularczyk, a declarat că, în acest an, comisia va prezenta guvernului suma exactă a daunelor pe care Polonia dorește să o ceară Germaniei, potrivit site-ului uawire.org.

Potrivit lui Mularczyk, 850 de miliarde de dolari este o sumă rezonabilă care va compensa prejudiciul cauzat de distrugerea orașelor și satelor poloneze,  a infrastructurii economice și industriale, precum și „potențialul demografic pierdut”.

De asemenea, a spus oficialul polonez, obținerea de compensații din partea Germaniei ar fi mai fezabilă decât obținerea unor astfel de daune din partea  Rusiei, despre care spune că „nu respectă legile internaționale”.

Problema compensațiilor de război, considerată de mulți ani ca fiind un subiect încheiat, a fost readusă pe tapet în Polonia după venirea la putere a conservatorilor din partidul lui Jaroslaw Kaczynski. Deși guvernul de la Berlin a replicat de fiecare dată, după anunțuri ale Varșoviei privind solicitarea de compensații, că această chestiune a fost tranșată în momentul în care Polonia a adoptat o decizie cu caracter obligatoriu, în august 1953, prin care renunța la noi compensații de război, guvernul conservator polonez a susținut că validitatea acordului din 1953 a fost un dictat impus de Uniunea Sovietică.

În timpul războiului, Polonia a fost prinsă între două fronturi, deschise de Germania nazistă și Uniunea Sovietică. Circa șase milioane de polonezi, dintre care vreo trei milioane de evrei, au fost uciși sub ocupația nazistă din perioada 1939-1945, iar capitala Varșovia a fost distrusă complet.