ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Monumentele sovietice care simbolizează dominația sistemului comunist asupra Poloniei au căzut, rând pe rând, sub buldozere, în ultimii ani, după ce un proiect național al Institutului Memoriei Naționale din Polonia a fost pus în aplicare.  Majoritatea au fost ridicate de Armata Roșie, nefiind rezultatul acțiunii spontane a polonezilor.

Acum, relatează AFP într-un reportaj, a venit rândul unui monument închinat gloriei soldaților Armatei Roșii care a dominat marea piață din orașul Legnica, în sud-vestul Poloniei, 

Timp de aproape 70 de ani, monumentul închinat gloriei soldaților Armatei Roșii a dominat marea piață din orașul Legnica, în sud-vestul Poloniei, pentru a fi înlăturat în cele din urmă într-una din aceste dimineți și sfârșind ca alte câteva zeci într-un depozit municipal, comentează France Presse, citată de Agerpres.

„În virtutea legii decomunizării, localitățile aveau termen până la sfârșitul lunii martie pentru a înlătura aceste monumente pe cheltuiala statului. După acest termen, operațiunea ar fi fost plătită din buzunarul nostru”, a explicat purtătorul de cuvânt al primăriei, Arkadiusz Rodek.

Potrivit partidului conservator Lege și Justiție (PiS), autor al acestei legi din 1 aprilie 2016, Armata Roșie i-a alungat într-adevăr pe naziști, dar ea a impus mai ales un alt regim totalitar, ale cărui vestigii trebuie să fie eliminate fără milă. Orașul Legnica, supranumit "Mica Moscova" pentru că a adăpostit cea mai mare bază militară sovietică în Polonia, a trebuit să aducă o macara pentru a înlătura acest monument din bronz de 2,5 tone.

Statuia „din recunoștință” este una clasică a propagandei staliniste: un gest fratern, dar dominator, un soldat sovietic încredințează unui soldat polonez libertatea recucerită, în prezența unei fetițe, îmbrăcată în uniformă de pionier, simbol al unui viitor radios. Unii locuitori sarcastici vedeau în acest duo „primul cuplu homosexual al blocului sovietic”, comentează AFP.

În 2016, guvernul PiS a însărcinat Institutul Național al Memoriei (IPN) să supervizeze acțiunile de decomunizare.

„Atât timp cât monumentele comuniste rămân în spațiul public, ele glorifică regimul comunist. Ele trebuie să fie demontate și transferate în muzee ale propagandei comuniste”, precum cel din Podborsko, în nord-vest, explică istoricul Maciej Korkuc, directorul IPN, care a înregistrat circa 300 de monumente de acest gen în Polonia.

Dar multe localități se opun. La Elbag (nord), pentru a evita deplasarea unui tanc sovietic T-34, autoritățile l-au donat muzeului arheologic. Devenit proprietatea acestuia, el scapă legii respective.

La Lapanow, o mică localitate din sud, primarul a reciclat vechiul monument în memoria milițienilor comuniști uciși de rezistența anticomunistă în 1946, într-un monument închinat gloriei membrilor rezistenței.

Într-un prim elan după 1989, numeroase monumente comuniste, statui ale lui Lenin și Dzerjinski fuseseră înlăturate. Apoi procesul s-a oprit din lipsă de bani sau simpla omisiune, ori chiar ca urmare a revenirii foștilor comuniști la putere. „În prezent, a venit timpul să facem ordine”, spune directorul IPN.


Deși actiunea demolarii monumentelor Armatei Roșii nu este îndreptată împotriva Rusiei sau a rușilor, în ultimii ani mai ales, doar mențiunea unei posibile demolari declansa reacții fulger din partea Kremlinului.