ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul de finanțe al Poloniei a răspuns declarației zeflemitoare a președintelui Franței, Emmanuel Macron, potrivit căreia statele din centrul și estul Europei tratează UE „asemenea unui supermarket”, în ceea ce reprezintă un nou semn al unei relații tensionate dintre Paris și Varșovia, relatează cotidianul britanic Financial Times.

Într-un interviu acordat mai multor publicații europene luna trecută, noul președinte al Franței, Emmanuel Macron, a corelat votul din Regatul Unit cu privire la părăsirea UE cu sosirea unui număr mare de muncitori din Europa Centrală și de Est și a avertizat împotriva liderilor statelor europene „ce au o atitudine cinică la adresa UE, de care se folosesc doar pentru obținerea de capital fără a respecta însă valorile fundamentale ale UE”.

Aceste declarații au provocat un răspuns imediat din partea prim-ministrului Poloniei, Beata Szydlo, care l-a acuzat de „ostilitate” - o temă reluată de ministrul Economiei, Mateusz Morawiecki.

„Atunci când președintele Macron afirmă că el nu vrea ca UE să fie tratată asemenea unui supermarket, atunci sunt în acord 100% cu el. Nici eu nu aș vrea ca băncile franceze, supermarketurile franceze să poată desfășura activități economice aici fără nicio barieră, iar șoferii noștri, lucrătorii noștri din construcții, firmele noastre de consultanță și IT să fie supuse acestor restricții și impozitelor adiționale”, a declarat acesta.

„Este adevărat că sunt mulți șoferi polonezi pe străzile din Paris sau Amsterdam. Dar pe străzile din Cracovia, Koszalin sau Suwalki sunt multe supermarketuri franceze, bănci olandeze sau companii germane. Din punctul nostru de vedere, am fi foarte bucuroși să schimbăm rolurile - dar nu știu dacă și lor le-ar conveni acest lucru.”