ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un proiect de lege pentru conversia în zloți a unor credite ipotecare în valută echivalente cu 42 de miliarde de dolari a fost propus, vineri, de Președinția Poloniei.

Proiectul va fi mai întâi analizat de autoritatea de reglementare a sectorului bancar și apoi va fi trimis la Parlament. Acesta prevede obligarea băncilor să accepte plata ratelor la un curs valutar "corect", dacă părțile nu se înțeleg pentru transformarea voluntară a acestora, a declarat Maciej Lopinski, consilier al președintelui Andrzej Duda, conform Bloomerang, citat de Ziarul Financiar.

Cursul de schimb "corect" va fi stabilit individual pentru fiecare împrumutat, în baza unei formule speciale, și va fi calculat prin compararea costului împrumuturilor în zloți cu cel al creditelor în valută, obiectivul fiind egalizarea costurilor, a mai spus Lopinski.

Împrumutatul va putea să cedeze băncii proprietatea folosită drept garanție pentru împrumut, pentru anularea ipotecii fără costuri suplimentare, a declarat Aneta Fran-Adamek, jurist la președinție.

Polonia urmează exemplul altor țări din Europa de Est, care au convertit credite ipotecare în valută, inclusiv în franci elvețieni, după creșterea puternică a acestora, înainte de criza financiară din 2008.

Problema împrumuturilor în valută s-a acutizat după ce Elveția a eliminat plafonul care limita aprecierea francului față de euro, în urmă cu un an.