ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul polonez a deschis o nouă anchetă cu privire la accidentul aviatic din 2010 în care au murit președintele Lech Kaczynski și zeci de oficiali polonezi, relatează postul Radio Free Europe-Radio Liberty.

Ministrul Apărării susține că există dovezi noi care indică faptul că avionul nu s-a prăbușit în urma unei erori de pilotaj, așa cum a stabilit prima investigație, ci s-ar fi dezintegrat în aer, cel mai probabil, în urma unei explozii.

”Avionul s-a dezintegrat la aproximativ 19 metri deasupra solului, fără îndoială aceste noi informații nu doar că sunt un motiv suficient, dar impun de-a dreptul ca această tragedie să fie investigată din nou. Responsabilitatea Rusiei în acest caz a fost dovedită clar și fără urmă de dubiu”, a spus Antoni Macierewicz, ministrul polonez al Apărării:

 Această nouă anchetă apare în contextul unor relații și așa tensionate între Varșovia și Moscova.

O nouă Comisie de anchetă a fost anunțată, alcătuită din 21 de membri, inclusiv ingineri și experți tehnici. Din ea vor face parte și patru experți străini.

Ancheta inițială, efectuată de către Polonia și Rusia, a stabilit că accidentul, care a avut loc în Rusia, lângă Smolensk, a fost provocat de erori de pilotaj și condiții meteorologice nefavorabile.

Însă fratele geamăn al defuntului președinte, Jaroslaw Kaczynski, care conduce Partidul Lege și Justiție (PiS, aflat la guvernare), a sugerat că accidentul a fost de fapt un asasinat în care a fost implicat președintele rus Vladimir Putin.

Între victime s-a aflat o parte importantă a elitei politice și militare din Polonia, inclusiv Prima Doamnă, șeful Băncii centrale, comandanți militari și alte personalități.