ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vicepremierul Jaroslaw Kaczynski, președintele formațiunii de guvernământ PiS și liderul de facto al Poloniei, a făcut o declarație explozivă în acest sfârșit de săptămână.

Într-un interviu pentru ediția de duminică a ziarului Die Welt, el a declarat că Polonia este deschisă și pregătită să găzduiască arme nucleare americane pe teritoriul său.

Anterior, același Kaczynski a făcut apel la organizarea unei „misiuni de pace a NATO” în Ucraina, idee respinsă de ceilalți lideri occidentali, care au apreciat că acest lucru ar fi dus la un război direct între NATO și Rusia.

Acum, Kaczynski a declarat:

„Flancul estic trebuie să fie mai protejat în viitor decât a fost până acum.”

El a vorbit despre necesitatea ca Statele Unite să-și mărească numărul de trupe în regiune cu cel puțin 50%.

Însă, afirmația cea mai explozivă a liderului polonez a fost următoarea, potrivit Newsweek::

„Să fim cinstiți: soldații puterii nucleare pe care o reprezintă Statele Unite sunt factorul cel mai puternic pentru a împiedica Rusia să atace țările NATO și care oferă cea mai mare securitate.”

Întrebat dacă crede că Statele Unite ar trebui să desfășoare arme nucleare tactice în Europa de Est, Kaczynski a declarat că a discutat această idee cu senatori americani, în timp ce el și partidul său, PiS, se aflau în opoziție:

„La acea vreme, considerau că este posibil. Dacă Statele Unite ne cer să depozităm arme nucleare americane în Polonia, suntem deschiși.”

Și liderul polonez a explicat:

„Acest lucru (depozitarea de arme nucleare în Polonia) ar întări considerabil factorul de descurajare (la adresa Moscovei)... Pentru moment, această chestiune nu se pune, însă situația s-ar putea schimba în curând. Inițiativa ar trebui să vină de la americani. Totuși, în principiu, este logic să extindem repartizarea  armelor nucle pe flancul estic.”

Vorbind despre prezența trupelor americane, Kaczynski a declarat:

„Polonia ar fi mulțumită dacă americanii și-ar spori prezența în Europa, de la 100.000 de soldați, în prezent, la 150.000 în viitor, din cauza agresivității sporite a Rusiei.”

Centrul pentru Controlul Armelor și Neproliferare Nucleară a estimat că NATO are în prezent circa 100 de arme nucleare americane în Europa.

Ele sunt depozitate în șase baze din cinci state: Kleine Brogel din Belgia, Büchel din Germania, Aviano și Ghedi din Italia, Volkel din Olanda și Incirlîk din Turcia.

Polonia are frontieră comună atât cu Rusia cât și cu Ucraina, iar o eventuală depozitare de arme nucleare americane aici ar avea cu siguranță drept efect o escaladare a tensiunilor și o creștere a pericolului ca războiul din Ucraina să se transforme într-un conflict nuclear.

Pe de altă parte, Jaroslaw Kaczynski are toate motivele să urască regimul lui Vladimir Putin: există numeroase indicii că fratele său, Lech Kaczynski, președintele Poloniei, ar fi fost ucis într-o catastrofă aviatică pusă la cale de ruși, în aprilie 2010, la Smolensk.

Lech Kaczynski, soția sa și alte 96 de persoane care îl însoțeau, intenționau să participe la comemorarea masacrării de către Stalin a 22.000 de ofițeri polonezi la Katyn, în 1940.

Toți cei 96 au murit.