ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile poloneze au confirmat luni seară că l-au primit pe fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, care anterior în cursul zilei a fost arestat la Kiev într-o operațiune fulger a trupelor speciale și îmbarcat rapid într-un avion cu destinația Polonia, informează agențiile internaționale de presă.

Poliția de frontieră poloneză a anunțat că Saakașvili a sosit în Polonia și i s-a permis să intre în țară.

El a intrat în Ucraina în septembrie 2017, venind tot dinspre Polonia. Autoritățile ucrainene au încercat atunci să împiedice pătrunderea sa în țară pe la frontiera terestră, dar acțiunea a fost zădărnicită de manifestanții susținători ai fostului președinte georgian.

El s-a plasat apoi în fruntea manifestațiilor anticorupție de la Kiev, astfel că a autoritățile ucrainene l-au acuzat că încearcă să preia puterea prin forță și să-l înlăture pe președintele Petro Poroșenko, cel care îl numise guvernator al regiunii Odesa, dar cu care a intrat ulterior în conflict, astfel că acesta i-a retras cetățenia ucraineană acordată anterior.

Arestat pentru scurt timp în decembrie, Saakașvili a fost apoi eliberat și consemnat la domiciliu, consemnare pe care Parchetul ucrainean nu a mai prelungit-o săptămâna trecută.

Luni el a fost ridicat de trupele speciale dintr-un restaurant din Kiev și dus imediat la aeroport, unde a fost îmbarcat într-un avion avion cu destinația Polonia.

„Această persoană se afla ilegal pe teritoriul Ucrainei și, prin urmare, conform procedurilor legale, a fost returnat către țara de unde a venit”, a explicat purtătorul de cuvânt al serviciului ucrainean de protecție a frontierei.