ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Două rachete rătăcite au căzut marți în satul polonez Przewodow din provincia Lublin, la granița cu Ucraina, provocând moartea a doi civili, relatează radio ZET din Polonia.

Rachetele au lovit un depozit de grâne. Poliția, parchetul și armata sunt la fața locului.

Forțele armate poloneze au fost plasate în stare de alertă maximă.

Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a convocat Consiliul pentru Securitate Națională„în regim de urgență”.

Nu este clar dacă este vorba de rachete rusești sau de rachete ucrainene.

Fragmentele descoperite la fața locului par să indice că ar fi vorba de o rachetă lansată de pe sistemele antiaeriene S-300.

În imaginea de mai jos puteți vedea, pentru comparație, rămășițele unei rachete antiaeriene S-300 căzute în Daghestan, în 2020, în timpul conflictului din Nagorno-Karabah.

 

Cert este că satul polonez a fost lovit în aceeași perioadă în care Rusia a lansat un atac cu circa 100 de rachete împotriva mai multor regiuni din Ucraina, iar antiaeriana ucraineană a răspuns cu propriile rachete antiaeriene.

Una dintre țintele vizate de raidul rusesc a fost orașul ucrainean de graniță Lvov, aflat totuși la mai bine de 60 de kilometri de satul Przewodow.

Ceea ce înseamnă o eroare uriașă chiar și pentru rachetele de tip vechi.

În cazul în care se va dovedi că Polonia, stat NATO, a fost lovită de rachete ale Rusiei, Varșovia ar putea invoca faimosul Articol 5 al Tratatului Nord-Atlantic, stipulând apărarea colectivă.

În aceste condiții, este posibil ca NATO să considere că a fost vorba de un atac împotriva întregii Alianțe, ceea ce ar putea duce la un conflict deschis NATO-Rusia.

Imediat după invazia Rusiei, pe 24 februarie, Polonia a fost în prima linie a alianței care a ajutat Ucraina, alături de Statele Unite și de Marea Britanie.

Interesant este că incidentul din satul polonez vine exact în momentul în care - după luni bune - perspectivele păcii păreau mai apropiate ca oricând.