Camera inferioară a Parlamentului din Polonia a adoptat joi seară un proiect de lege care îi scutește de impozitul pe venit pe tinerii sub 26 de ani, relatează AFP potrivit Agerpres.
 
Înaintat în Parlament de conservatorii aflați la putere, proiectul a beneficiat de votul a 419 deputați, în timp ce doar patru voturi au fost împotrivă și nu a existat nicio abținere. 

În virtutea acestei legi, remunerațiile pe care le primesc tinerii sub 26 de ani, a căror valoare anuală brută nu depășește 85.500 de zloți (20.000 de euro), vor fi scutite de impozitul pe venit personal, care se ridică în Polonia la 18%. 

Venitul mediu brut în Polonia a fost de aproape 5.000 de zloți (circa 1.100 de euro) pe lună în primul trimestru din 2019, conform statisticilor oficiale. 

Noua dispoziție, care mai trebuie aprobată de Senat și promulgată de președinte, ceea ce ar urma să fie o formalitate, va intra în vigoare începând cu 1 august. Potrivit inițiatorilor, ea ar putea viza peste două milioane de persoane. 

Este vorba de punerea în practică a uneia dintre promisiunile electorale generoase făcut la începutul anului de conservatorii Partidului Dreptate și Justiție (PiS), în perspectiva celor două scrutine din 2019: alegerile europene din mai, câștigate de PiS, și alegerile legislative din toamnă.

 
Mateusz Morawiecki, premierul polonez, a declarat că măsura va duce la creșterea oportunităților pentru tineri, „acestea urmând să fie pe măsura celor din Vest".

Potrivit acestuia, de când Polonia a aderat la Uniunea Europeană în 2004, 1,7 milioane de oameni au părăsit țara îndreptându-se către alte țări din bloc. „E ca și când întreaga Varșovie ar părăsi Polonia. Trebuie să-i atragem pe tineri înapoi în țară", a declarat Morawiecki în fața parlamentarilor.

„În ultimii 30 de ani, Polonia a cerut prea mult de la tineri și nu i-a ajutat suficient. Angajatorii nu erau pregătiți să majoreze salariile tinerilor angajați, așa că o facem noi prin eliminarea impozitului pe venit", a adăugat acesta.

 
 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews