ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Legea Holocaustului adoptată la începutul acestui an de Varșovia, care a tensionat relațiile cu Israelul și SUA, a fost modificată. Din lege a fost eliminată pedepsa cu închisoarea pentru persoanele care ar sugera că statul a fost complice la crimele împotriva evreilor. 


Camera inferioară a Parlamentului din Polonia a votat miercuri pentru eliminarea pedepsei cu închisoarea pentru persoanele care ar sugera că statul a fost complice la crimele împotriva evreilor dintr-un proiect de lege privind Holocaustul care a fost criticat dur de Israel și SUA, relatează Reuters. 

Premierul polonez Mateusz Morawiecki ceruse camerei inferioare a parlamentului să elimine pedeapsa cu închisoarea din proiectul de lege - un anunț neașteptat care survine în contextul în care guvernul de la Varșovia, condus de partidul conservator Lege și Justiție (PiS), se află sub o monitorizare atentă din partea Uniunii Europene din cauza reformelor judiciare și vrea să întărească legăturile de securitate cu Washingtonul. 

Guvernul a precizat că, în urma dezbaterilor publice asupra proiectului de lege, s-a decis că există alte 'unelte' care pot fi folosite pentru „a proteja renumele Poloniei". 

Senatul polonez a votat în februarie legea controversată cu privire la Shoah, menită să apere imaginea țării  și care pedepsește cu amenzi sau până la trei ani de închisoare pe cei care atribuie „națiunii sau statului polonez” crime comise de naziștii germani în Polonia ocupată. Legea sancționează folosirea sintagmei „lagăre poloneze ale morții” în descrierea lagărelor de exterminare naziste de pe teritoriul polonez și consideră infracțiune orice menționare a complicității polonezilor la crimele Holocaustului.

Institutul Polonez de Memorie Națională consideră că Polonia a fost prezentată, de multe ori, în trecut, drept aliată a lui Hitler, de aceea este nevoie de protejarea reputației sale.

Polonia a pierdut circa trei milioane de cetățeni non-evrei, inclusiv mulți intelectuali și membri ai elitelor, în Al Doilea Război Mondial. Capitala Varșovia a fost rasă de pe suprafața pământului, în 1944, după o revoltă eșuată în care au murit 200.000 de civili.