ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Polonia va dispune în curând de primele unități de apărare teritorială, formate din civili cu pregătire militară, o măsură de răspuns la amenințarea constituită de Rusia, a indicat joi ministrul Apărării, Antoni Macierewicz, transmite AFP.
 
În septembrie va începe înrolarea primilor membri ai apărării teritoriale”, a declarat ministrul, cu prilejul unui congres al organizațiilor paramilitare, organizat la Ostroda, în nordul țării. „Apărarea teritorială este răspunsul nostru la pericolele legate de războiul hibrid”, tactica de infiltrare de care Rusia este acuzată că a aplicat-o în Ucraina, a menționat Grzegorz Kwasniak, cel care va răspunde de constituirea acestor forțe civile, informeaza Agerpres.

Conform deciziei adoptate în aprilie, aceste unități vor avea 35.000 de membri, fiecare din cele 16 voievodate (unități administrative) urmând să dispună de o brigadă, iar Mazovia (centru) de două.

Ministerul vrea să înființeze cu prioritate brigăzi și batalioane în voievodatele din est, Podlasia, Lublin și Podkarpacie (Carpații de Jos), considerate cele mai vulnerabile, fiind mai apropiate geografic de Rusia.

Potrivit AFP, amenințarea resimțită în regiune în contextul conflictului din Ucraina a dus la activarea unor grupări paramilitare în Polonia și în țările baltice, și acestea reprezentate la congres.

În ultimii doi ani a crescut numărul voluntarilor înscriși în formațiunile Siauliai (Trăgătorii lituanieni) și Garda națională din Letonia.

În Polonia, grupările paramilitare Strzelec, înființate la începutul secolului al XX-lea de ‘părintele’ independenței poloneze, Jozef Pilsudski, numără în prezent 12.000 de membri.

Într-o declarație pentru AFP, comandantul Strzelec, Marcin Waszczuk, a salutat participarea în premieră a unor grupări paramilitare la exercițiul militar Anakonda ce va avea loc în Polonia între 7 și 17 iunie, la care vor lua parte mai multe state NATO.