ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!Președintele polonez Andrzej Duda a promulgat miercuri o lege extrem de contestată, fiind considerată un instrument pșentru a reduce la tăcere magistrații care se opun reformelor justiției implementate de partidul de guvernământ de la Varșovia, relatează site-ul agenției Dpa. O decizie luată la doar câteva zile după ce președintele francez Emmanuel Macron a sugerat că Polonia „trebuie să respecte valorile UE”.

Proiectul de lege, propus de conservatorii din Partidul Lege și Justiție, aflat la guvernare din 2015, face parte dintr-un set de reforme ale justiției criticate de Uniunea Europeană.

Potrivit proiectului, judecătorii pot fi vizați de măsuri disciplinare, putând fi chiar demiși, pentru o serie de acțiuni, cum ar fi punerea la îndoială a legalității numirilor în posturile din sistemul judiciar.

Acest subiect a devenit unul intens disputat după ce Partidul Lege și Justiție a reformat Consiliul Național Judiciar, un organism responsabil pentru recomandarea judecătorilor numiți de președinte. Majoritatea membrilor acestui organism sunt selectați de politicieni, nu de judecători.

Curtea Supremă a hotărât că organismul reformat nu mai este independent, însă decizia a fost pusă la îndoială de către o altă instanță de rang superior.

Piotr Mueller, purtătorul de cuvânt al Guvernului, spune că noua lege „stabilizează sistemul de justiție al Poloniei”, în timp ce ministrul adjunct al Justiției, Michal Wojcik, a declarat că va „împiedica anarhia și haosul în sistemul judiciar”.

Proiectul de lege a fost criticat, printre altele, Comisia de la Veneția, Curtea Supremă a Varșoviei, cât și departamentul juridic al Parlamentului Poloniei.

Aflat zilele trecute într-o vizită în Polonia, președintele francez Emmanuel Macron a mai făcut o încercare de a împiedica promulgarea legii. „Niciun stat nu ar trebui să dea lecții nimănui. Cu toate acestea, suntem preocupați de reforma sistemului de justiție din Polonia. Este datoria noastră să apărăm principiile consacrate în tratatele europene”, a spus Macron, citat de Euractiv.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews