ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Varșovia a anunțat joi că este în continuare contra relocării solicitanților de azil între statele membre ale Uniunii Europene pe baza unor cote obligatorii, în pofida deciziei Comisiei Europene de a trimite în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) trei țări, printre care Polonia, pentru neîndeplinirea obligațiilor privind primirea de refugiați.

„Nimic nu s-a schimbat în această chestiune. Poziția noastră este clară — suntem în dezacord cu politica prezentată de UE în urmă cu doi ani”, a declarat ministrul de externe polonez Witold Waszczykowski.

De asemenea, adjunctul său Jan Dziedziczak a spus, referitor la relocarea refugiaților, că guvernul de la Varșovia „îndeplinește voința publicului polonez, în linie cu legea și spiritul europene”.

Ministrul polonez pentru afaceri europene, Konrad Szymanski, a precizat că guvernul polonez va răspunde „detaliat” măsurii adoptate joi de Comisia Europeană după ce va primi textul documentului adresat CJUE de executivul comunitar, scrie  Agerpres.

El a subliniat însă că „nimeni nu poate priva guvernul Poloniei de datoria de a garanta siguranța publică”.

Comisia Europeană a decis joi trimiterea Ungariei, Poloniei și Republicii Cehe în fața CJUE pentru că nu și-au îndeplinit obligațiile în ce privește primirea de refugiați.

În momentele cele mai grave ale crizei migranților, UE a convenit un program temporar privind relocarea de urgență a unor refugiați din Italia și Grecia, cu cote de primire pentru fiecare stat membru. Comisia le reproșează celor trei state că nu și-au îndeplinit angajamentele.

„Ungaria nu a luat nici o măsură de la debutul programului de relocare și Polonia nu a procedat la nici o acțiune de relocare începând din decembrie 2015. Republica Cehă nu a procedat la nici o relocare din august 2016 și nu a oferit vreun loc de peste un an”, explică într-un comunicat Comisia Europeană.

Oficial, potrivit cifrelor disponibile la 1 decembrie, Republica Cehă a promis că primește 50 de persoane și a primit de fapt 12 persoane provenite din Grecia. Polonia a promis 100 de locuri, dar niciun refugiat nu a fost primit.