ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul polonez de externe, Witold Waszczykowski, a anunțat luni că guvernul de la Varșovia va lua poziție în ce privește despăgubirile de război pe care Polonia le-ar putea cere din partea Germaniei, relatează AFP. Declarațiile sale se înscriu în contextul unor tensiuni între Polonia, de o parte, și Uniunea Europeană și Germania, de cealaltă, tensiuni ce s-au acumulat după recentele declarații ale cancelarului Angela Merkel. În timp ce se declara în favoarea unor relații bune cu Varșovia, dna Merkel a afirmat că nu poate să tacă în legătură cu statul de drept în Polonia, obiect al unor critici din partea Comisiei Europene.

Răspunzând unei întrebări la postul de radio privat RMF FM, Waszczykowski a estimat că valoarea despăgubirilor pe care Polonia riscă s-o invoce ''ar putea depăși'' o mie de miliarde de dolari, cifră evocată sâmbăta trecută de către colegul său de la Ministerul de Interne, Mariusz Blaszczak.
 
Waszczykowski a subliniat totodată că decizia de a adresa sau nu o astfel de cerere Berlinului nu aparține doar ministrului de externe. „Trebuie să începem o discuție serioasă cu germanii pentru a reflecta împreună la modul de a ieși din situația în care relațiile germano-poloneze sunt umbrite de agresiunea germană din 1939 și de problemele care n-au fost soluționate după război'', a declarat Waszczykowski, apreciind că ''situația este complicată pe plan legal'', conform Agerpres.