ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Donald Tusk, președintele Consiliului European, s-a declarat îngrijorat de faptul că țara sa natală, Polonia, s-ar putea îndrepta către o ieșire din Uniunea Europeană, relatează The Associated Press.

Fostul premier polonez a făcut această declarație joi, în contextul în care Partidul Lege și Justiție (PiS, conservator și populist), o formațiune eurosceptică, se află în conflict cu Uniunea din cauza unei încercări de modificare profundă a sistemului judiciar.

Bruxellesul denunță aceste eforturi ale PiS ca nedemocratice, dar și tăieri masive într-o pădure virgină aflată la frontiera dintre Polonia și Belarus.

Guvernul de la Varșovia a sfidat Uniunea în ambele dosare și refuză să dea curs unei hotărâri a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) care dispune încetarea tăierilor în pădurea Bialowieza.

”Mie mi se pare că este un preludiu al unui anunț că Polonia nu are nevoie de Uniunea Europeană. Mă tem că suntem mai aproape ca niciodată de acest moment”, a declarat Tusk pentru presă.

El a făcut aceste declarații după ce a fost audiat de procurori la Varșovia, într-o anchetă cu privire la prăbușirea aeronavei prezidențiale poloneze, în 2010, în Rusia, în apropiere de Smolensk, soldată cu moartea lui Lech Kaczynski și majorității elitei poloneze.