ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul de Interne din Polonia a proiectat un sistem de comunicații pentru cetățeni, în caz de război, care va costa 850 de milioane de euro, informează joi EFE, citată de stiripesurse.ro. Polonia, spre deosebire de România, a refuzat transferarea sistemului american Patriot pe care îl deține Ucrainei.

Conform unui comunicat al guvernului polonez, citat joi de ziarul Rzeczpospolita, executivul de la Varșovia a elaborat deja planul, care a fost trimis Agenției Naționale de Securitate pentru aprobare și sugestii.

Planul face parte din Legea protecției civile, recent aprobată, ce are ca obiectiv principal crearea unui sistem de comunicații autonom pentru a alerta cetățenii în situații de urgență, cum ar fi amenințările de război, atacurile teroriste sau atacurile aeriene.

Potrivit presei poloneze, proiectul guvernului condus de Donald Tusk specifică faptul că sistemul "va acoperi întreg teritoriul țării, în special facilitățile de infrastructură critică, va permite un schimb rapid de informații în timp real și va fi rezistent la amenințările cibernetice".

Deși detaliile tehnice ale acestei rețele de comunicații nu sunt cunoscute, se știe că obiectivul ar fi acela de a avea un sistem de comunicații de stat care să le înlocuiască pe cele actuale, bazate pe rețele comerciale, prin utilizarea de sateliți, a undelor scurte și a unor stații mobile.

De la începutul războiului din Ucraina, Polonia a implementat numeroase programe de informare și instruire a civililor în caz de conflict armat.

În peste 3.000 de școli publice din întreaga țară, armata poloneză a instruit elevii din clasele primare cu privire la modul de a acționa în caz de urgență, care locuri sunt mai recomandate pentru a se refugia și informații sumare despre primul ajutor.

De asemenea, a fost lansat un program de evaluare a stării adăposturilor antiaeriene din țară. În acest context, primăria capitalei a anunțat în luna martie un buget de 27 de milioane de euro pentru renovarea unor astfel de facilități și construirea altora noi.