ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Partidul polonez de guvernământ Lege și Justiție (PiS) este din nou ținta criticilor opoziției și ale judecătorilor, după ce a trimis parlamentului un proiect de lege care extinde măsurile disciplinare împotriva magistraților care se împotrivesc reformelor în justiție, relatează Agerpres.

Prin legislația propusă, formațiunea conservatoare PiS încearcă să introducă măsuri disciplinare pentru acțiuni cum ar fi contestarea legalității numirilor în sistemul de justiție. Sancțiunile pot merge până la excluderea unui magistrat care contestă legalitatea numirii unui alt magistrat sau în cazul unor „activități cu caracter politic” ori care pot „dăuna funcționării sistemului de justiție''.

Noul proiect de lege este propus la o săptămână după ce Curtea Supremă poloneză a estimat că noul Consiliu Național al Magistraturii (KRS), constituit în urma reformelor în justiție criticate de Bruxelles și de opoziție, nu oferă garanții de independență față de puterea politică. Hotărârea Curții Supreme poloneze urmează unei decizii a Curții de Justiție a UE (CJUE), care în noiembrie a statuat că îi revine Curții Supreme poloneze să se pronunțe în această chestiune.

Textul prezentat acum de conservatori prevede chiar și posibilitatea revocării judecătorilor care ar putea încerca să conteste Consiliul Național al Magistraturii sau prerogativele președintelui acestuia.

Proiectul de lege interzice de asemenea asociațiilor magistraților „să adopte rezoluții ostile față de alte autorități poloneze și față de organele constituționale, precum și să critice principiile de bază ale sistemului republicii poloneze”.

Vasta reformă a sistemului judiciar polonez, demarată cu patru ani în urmă de formațiunea PiS, care în octombrie a câștigat din nou alegerile legislative, este considerată la Bruxelles o încercare de subordonare a justiției de către politic.