ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Polonia se opune din nou Uniunii Europene. De data aceasta, guvernul de la Varșovia a folosit dreptul său de veto pentru a bloca semnarea Cartei Europene a Drepturilor Fundamentale a UE.

Motivul, conform Varșoviei, este acela că textul propus spre votare este prea favorabil cererilor comunității homosexuale. Polonia a acuzat faptul că acest document menționează discriminarea împotriva homosexualilor, nu și a creștinilor și a evreilor. De aceea, a decis să îl boicoteze, anunță thenews.pl

Proiectul Cartei a făcut obiectul dezbaterii în timpul reuniunii miniștrilor justiției din UE. Varșovia a decis să recurgă la dreptul de veto din cauza următorului pasaj: „persoanele LGBT sunt încă victime ale discriminării, ale violenței fizice și ale incitării la ură și violență, în întreaga Uniune Europeană”.


Ministerul Justiției polonez a declarat: „În timp ce lucrează la Concluziile Consiliului Uniunii Europene cu privire la aplicarea Cartei drepturilor fundamentale a UE, Polonia a avansat ideea necesității de a proteja creștinii și evreii împotriva discriminării religioase, astfel încât să benficieze de aceeași protecție ca persoanele LGBT, copiii imigranților sau femeile”.
Ministrul adjunct al justiției din Polonia, Łukasz Piebiak, a declarat agenției de știri PAP că Varșovia nu a  putut permite denaturarea realității într-un document oficial al UE. El a adăugat că „au loc practici discriminatorii împotriva creștinilor și a evreilor, în special în Europa de Vest”.
 Folosind dreptul de veto, Polonia a împiedicat cele 28 de guverne ale UE să aprobe Carta drepturilor fundamentale a UE. Textul a fost susținut de Asutria, care deține președinția semestrială a UE. „A fost destul de multă furie în cadrul dezbaterilor, după poziția poloneză", a declarat un diplomat european.

Aceasta este doar ultima ciocnire dintre guvernul conservator al Poloniei și Uniunea Europeană pe tema drepturilor sociale și judiciare ale statelor UE. Varșovia s-a confruntat în ultimii doi ani cu acuzațiile și mustrările Bruxelles-ului pentru reformele sistemului judiciar despre care UE susține că au încălcat principiile statului de drept. De amintit și că în Polonia, căsătoria între persoane de același sex este ilegală în această țară majoritar catolică.