ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Polonia poartă discuții cu Ungaria pentru înființarea unei bănci regionale de dezvoltare destinată stimulării investițiilor în infrastructura din Europa Centrală și intenționează să implice și Slovacia și Cehia în acest proiect, informează Reuters.
 
Anunțul a fost făcut de premierul polonez, Mateusz Morawiecki, care s-a întâlnit miercuri cu omologul său ungar Viktor Orban la Budapesta pentru discuții privind cooperarea politică și economică și despre viitorul buget al UE.

„Am discutat despre o bancă de dezvoltare pentru țările grupului de la Vișegrad. Ne putem permite o bancă care să sprijine dezvoltarea infrastructurii în regiune”,  a declarat Morawiecki, referindu-se la cele patru state din Europa Centrală care formează grupul de la Vișegrad (Ungaria, Slovacia, Polonia și Cehia). 

„I-am confirmat premierului Orban că suntem foarte interesați. Dacă cehii și slovacii vor răspunde pozitiv,  putem înființa rapid această bancă”, a mai spus Morawiecki, fără a da alte detalii.

Premierii Poloniei și Ungariei par să fi construit rapid o bună relație personală, care se reflectă inclusiv în relația acestor state cu Uniunea Europeană, notează Reuters,  amintind că, după ce Comisia Europeană a anunțat, luna trecută, că va declanșa proceduri excepționale împotriva Poloniei pentru a o convinge să revină asupra modificărilor legislative ce țintesc sistemul judiciar, Viktor Orban a avertizat că țara sa se va folosi de dreptul de veto pentru a bloca orice sancțiuni împotriva Poloniei.
 
”Suntem state care au abordări comune”, a declarat premierul Morawiecki întrebat fiind dacă țara sa a oferit ceva Ungariei în schimbul poziționării alături de Polonia în disputa cu la Bruxelles, precizând că Budapesta se poate baza pe ajutorul Poloniei în viitor.