Polonia încercă de mai multă vreme să achiziționeze un sistem de apărare Patriot, dar oficialii polonezi au fost surpinși de prețul cerut de Departamentul de Stat.

Potrivit Agenției de Cooperare în domeniul Apărării de Securitate, atunci când a anunțat Congresul luna trecută despre potențiala vânzare, înțelegerea ar putea costa 10,5 miliarde de dolari pentru patru sisteme - adică aproximativ 37 de miliarde de zloți - sumă care depășește deja cu 7 miliarde de zloți ceea ce Polonia ar fi urmat să aloce pentru întregul program.

„Costul ridicat a venit ca o surpriză pentru noi", a declarat Bartosz Kownacki, secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale din Polonia, conform Defens News.

„Prețul este într-adevăr inacceptabil pentru noi, chiar și în perspectiva activelor financiare semnificative pe care le-am alocat pentru modernizarea tehnică a forțelor armate poloneze", a mai adăugat acesta. „Nu putem să ne permitem pur și simplu să cheltuim atât de mulți bani pentru achiziționarea a două baterii și a rachetelor pentru o astfel de sumă de bani".

Oferta din partea SUA a inclus 16 lansatoare de rachete, 4 radare sectoriale si 208 de rachete PAC-3 de imbunatatire a rachetelor (MSE).

România nu a avut nicio obiecție și a achiziționat șapte unități modernizate Patriot constând în șapte seturi de radare AN/MPQ-65, șapte stații de control AN/MSQ-132, 13 grupuri de antenă, 28 de stații lansatoare M903, 56 de rachete Patriot MIM-104E, 168 de rachete Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3) și șapte generatoare de energie electrică EPP III. Conform Defense Security Cooperation Agency (Agenția de Cooperare pentru Apărare și Securitate) din SUA , România va mai achiziționa echipamente de comunicații, instrumente și echipamente de testare, echipament de suport, documentație tehnică, echipament de instrucție, piese de schimb, dar și servicii de instruirea personalului, de suport tehnic și logistic și elemente aferente acestuia. Astfel, valoarea totală a programului se ridică la 3,9 miliarde de dolari.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews