ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


NATO trebuie să-și consolideze flancul estic prin stabilirea unei baze militare permanente în Polonia, consideră prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, el declarându-se însă împotriva unui transfer masiv al militarilor americani din Germania în Polonia, relatează joi agenția DPA, potrivit Agerpres.

„Avem nevoie de baza militară NATO de la Ramstein (Germania) și avem nevoie de o nouă bază militară permanentă în Polonia”, a spus Moraviecki într-un interviu acordat publicației franceze Ouest-France și grupului german de media Funke, publicat joi.
 
Președinții Andrzej Duda și Donald Trump au semnat în luna iunie un acord ce prevede creșterea efectivelor trupelor americane staționate în Polonia de la 4.500 la circa 5.500 de militari și amplasarea în această țară a comandamentului unei divizii americane.

Dar Trump nu dorește suplimentarea trupelor americane în Europa, astfel că el a decis ca noile trupe dislocate în Polonia să fie transferate din rândul celor deja desfășurate în alte state, cum ar fi de pildă Germania, țară pe care președintele american o critică pentru bugetul redus alocat apărării, în timp ce laudă Polonia pentru că a alocat apărării 2% din PIB și în special pentru disponibilitatea ei de a finanța trupele americane.

Premierul Morawiecki s-a declarat însă favorabil rămânerii în Germania a cât mai mulți soldați americani posibil, adăugând că „nimeni nu ia în considerare în mod serios o reducere semnificativă a prezenței (militare) americane” în Germania.