NATO trebuie să-și consolideze flancul estic prin stabilirea unei baze militare permanente în Polonia, consideră prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, el declarându-se însă împotriva unui transfer masiv al militarilor americani din Germania în Polonia, relatează joi agenția DPA, potrivit Agerpres.

„Avem nevoie de baza militară NATO de la Ramstein (Germania) și avem nevoie de o nouă bază militară permanentă în Polonia”, a spus Moraviecki într-un interviu acordat publicației franceze Ouest-France și grupului german de media Funke, publicat joi.
 
Președinții Andrzej Duda și Donald Trump au semnat în luna iunie un acord ce prevede creșterea efectivelor trupelor americane staționate în Polonia de la 4.500 la circa 5.500 de militari și amplasarea în această țară a comandamentului unei divizii americane.

Dar Trump nu dorește suplimentarea trupelor americane în Europa, astfel că el a decis ca noile trupe dislocate în Polonia să fie transferate din rândul celor deja desfășurate în alte state, cum ar fi de pildă Germania, țară pe care președintele american o critică pentru bugetul redus alocat apărării, în timp ce laudă Polonia pentru că a alocat apărării 2% din PIB și în special pentru disponibilitatea ei de a finanța trupele americane.

Premierul Morawiecki s-a declarat însă favorabil rămânerii în Germania a cât mai mulți soldați americani posibil, adăugând că „nimeni nu ia în considerare în mod serios o reducere semnificativă a prezenței (militare) americane” în Germania.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews