ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul polonez vrea să strângă jumătate de miliard de euro de la supermarketuri în acest an, din impunerea unei noi taxe pe vânzări.

Ministerul polonez de Finanțe a prezentat marți principalele detalii ale impozitului, o promisiune a naționaliștilor conservatori făcută în cadrul campaniei electorale de anul trecut, scrie presa poloneză, citată de EurActiv. 

Astfel, statul va aplica trei cote de impozit (0,7, 1,3 și 1,9 procente) asupra veniturilor supermarketurilor ce depășesc 0,3 milioane de euro pe lună. Cea mai mare rată se va aplica vânzărilor realizate în weekend, veniturile de până la 67 milioane de euro vor fi taxate cu 0,7 la sută, iar ce depășește acest plafon va fi impozitat cu 1,3 la sută.

Anumite produse, precum medicamentele, apa și gazele naturale nu vor fi incluse în baza de impozitare. 

Guvernul susține că prețurile nu vor crește în urma aplicării noului impozit, care este așteptat să ajute micile afaceri din comerț. 
 
Lanțurile străine de retail care operează în Polonia, precum Tesco, Carrefour, Auchan sau Kaufland, vor plăti cea mai mare parte, iar din sumele astfel obținute, guvernul plănuiește să finanțeze programe sociale și să sprijine micii retaileri.

De-a lungul timpului, și Parlamentul României a discutat mai multe variante de modificare a legislației din domeniul comerțului, mergând până la propunerea de a obliga închiderea hipermarketurilor în weekend pentru a favoriza comercianții mici și pe cei din piețe.