Guvernul polonez vrea să strângă jumătate de miliard de euro de la supermarketuri în acest an, din impunerea unei noi taxe pe vânzări.

Ministerul polonez de Finanțe a prezentat marți principalele detalii ale impozitului, o promisiune a naționaliștilor conservatori făcută în cadrul campaniei electorale de anul trecut, scrie presa poloneză, citată de EurActiv. 

Astfel, statul va aplica trei cote de impozit (0,7, 1,3 și 1,9 procente) asupra veniturilor supermarketurilor ce depășesc 0,3 milioane de euro pe lună. Cea mai mare rată se va aplica vânzărilor realizate în weekend, veniturile de până la 67 milioane de euro vor fi taxate cu 0,7 la sută, iar ce depășește acest plafon va fi impozitat cu 1,3 la sută.

Anumite produse, precum medicamentele, apa și gazele naturale nu vor fi incluse în baza de impozitare. 

Guvernul susține că prețurile nu vor crește în urma aplicării noului impozit, care este așteptat să ajute micile afaceri din comerț. 
 
Lanțurile străine de retail care operează în Polonia, precum Tesco, Carrefour, Auchan sau Kaufland, vor plăti cea mai mare parte, iar din sumele astfel obținute, guvernul plănuiește să finanțeze programe sociale și să sprijine micii retaileri.

De-a lungul timpului, și Parlamentul României a discutat mai multe variante de modificare a legislației din domeniul comerțului, mergând până la propunerea de a obliga închiderea hipermarketurilor în weekend pentru a favoriza comercianții mici și pe cei din piețe.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews