ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ucraina susține crearea unei flote NATO în Marea Neagră, dar și a unei brigăzi româno-ucraineano-bulgare după modelul celei existente între Polonia, Lituania și Ucraina. Declarația a fost făcută de președintele Petro Poroșenko, aflat în vizită la București.

"Noi susținem inițiativa României de creare a unei flote comune NATO în Marea Neagră și subliniez că suntem dispuși să ne alăturăm imediat după ce această inițiativă va fi aprobată de Alianță", a spus Poroșenko, într-o conferință de presă comună cu Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Poroșenko a mai spus că în cadrul discuțiilor cu Iohannis a fost abordat și subiectul legat de posibilitatea creării unei brigăzi româno-ucraineano-bulgare după modelul celei existente între Polonia, Lituania și Ucraina, conform Mediafax.

"În timpul vizitei președintelui Bulgariei la Kiev și astăzi, în cadrul discuțiilor avute, a discutat posibilitatea creării unei brigăzi româno-ucraineano-bulgare după modelul celei existente între Polonia, Lituania și Ucraina. Avem experiență pozitivă de implementare a acestui acord și sunt convins că astfel de pași vor consolida și securitatea, și încrederea în regiune și în întreaga Europa", a precizat liderul ucrainean.

Totodată, președintele ucrainean a spus că România și Ucraina colaborează în domeniul securității în mai multe direcții.

"Anexarea Crimeii, continuarea prezenței unităților rusești în Donbas, încălcarea de către partea rusă a acordului de la Minsk creează pericole pentru sistemul actual de relații internaționale și drept internațional. Ucraina și România nu pot să accepte acest lucru. Ne face plăcere să constatăm că statele noastre au o singură și principială poziție. Discuțiile privind anularea sancțiunilor cu privire la Rusia nu pot avea loc până când nu va înceta agresiunea", a mai spus Poroșenko.

Miniștrii Apărării ai Lituaniei, Poloniei și Ucrainei au semnat în septembrie 2014, în cursul unei ceremonii la Varșovia, un acord privind înființarea unei brigade comune, destinate, în special, susținerii modernizării armatei ucrainene.