ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Circa 500 de activiști ai mișcării de independență din Puerto Rico au ieșit pe străzile capitalei San Juan, pentru a cere ieșirea de sub dominația Statelor Unite, scrie latino.foxnews.com

Puerto Rico este parte a USA commonwealth, comunitatea de națiuni aflate sub tutela SUA. Țara se bucură de independență în majoritatea domeniilor, dar încă ține de deciziile adoptate la Washington, cum este cazul relațiilor externe. 

Puero Rico este într-o criză economică profundă, cu datorii de peste 72 de miliarde de dolari și o rată a sărăciei care afectează 45% din populație. În luna mai, guvernatorul statului, Alejandro Garcia Padilla, a trebuit să aleagă să nu plătească datorii de 370 de milioane de dolari, pentru a continua să asigure serviciile esențiale pentru cei 3,5 milioane de cetățeni care trăiesc în Puerto Rico.

La proteste a participat și unul dintre cei mai tineri participanți la revoluția din anul 1950 împotriva SUA, Heriberto Marin Torres, care avea 20 de ani la vremea respectivă. ”Suntem astăzi aici pentru a protesta împotriva a tot ce ne face Guvernul SUA, dar mai presus de orice, suntem aici pentru a cere independența deplină a Puerto Rico”, a declarat revoluționarul într-un interviu acordat agenției spaniole de știri EFE.