ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul portughez a aprobat miercuri o nouă lege privind avortul, considerată extrem de restrictivă. Actul normativ, propus de Partidul Social Democrat, aflat la putere, prevede introducerea unei ”taxe” pentru întreruperea voluntară a sarcinii, avortul fiind până acum gratuit. 

Avortul este legal în Portugalia, țară majoritar catolică, din 2007, în urma deciziei luate prin referendum. Acum, partidul aflat la putere a decis că legea trebuie schimbată, scrie site-ul italian Il Post.it.

Noul act normativ, contestat de toată opoziția și de unele ONG-uri, obligă femeile care vor sa avorteze să plătească o taxă, în condițiile în care in ultimii 8 ani, acesta era gratuit. În plus, femeile sunt obligate de acum să consulte psihologi și asistenți sociali înainte de a decide să facă întrerupere de sarcină.
 
Deocamdată, nu s-a stabilit cât de mare va fi taxa pentru avort, însă ONG-urile care contestă noua lege spun că introducerea ei le va face pe multe femei să renunțe. 
 
În ultimii ani, tema avortului a fost extrem de dezbătută în Portugalia, stat majoritar catolic.Înainte de referendumul din 2007 Portugalia avea una dintre cele mai restrictive legi din Europa privind întreruperile de sarcină. 
 
Avortul era permis numai în cazul în care o femeie era violată sau dacă sănătatea mamei sau a fătului erau în pericol. Întreruperea voluntară a sarcinii în afara acestor două situații era pedepsită cu trei ani de închisoare. După referendumul din 2007, această pedepsă a fost eliminată. Sindicatul medicilor din Portugalia s-a opus atunci schimbării legislației și mulți doctori au continuat să refuze să facă întreruperi de sarcină.